Ga naar de inhoud
Klok tikt voor sportwagenbouwer

Wedergeboorte Spyker wankelt, curatoren nog steeds niet betaald

Victor Muller met een Spyker C8 Preliator tijdens een autoshow in New York, 2017. Beeld © ANP

De wederopstanding van sportwagenbouwer Spyker die afgelopen zomer werd aangekondigd, staat op losse schroeven. Ondanks betalingsbeloften en een kapitaalinjectie door puissant rijke Russen, heeft topman Victor Muller de curatoren van twee failliete dochterbedrijven nog steeds niet betaald.

Daarmee is het moment nabij gekomen dat curator Willem Jan van Andel (Spyker Events) en curator Dennis Steffens (Spyker Services) hun eerdere dreigementen tot uitvoer gaan brengen.

Drastische maatregelen

Als er morgen niet is betaald, vraagt Van Andel woensdag het faillissement van Spyker NV aan. Als Steffens deze week geen geld kan bijschrijven, gaat hij de merkenrechten van Spyker verkopen.

Met een faillissement en de merkenrechten in andere handen zal het voor Muller nog veel moeilijker worden om zijn in augustus aangekondigde plan om Spyker uit de as te laten herrijzen te verwezenlijken.

Victor
Lees ook:
Victor Muller gaat Spyker opnieuw proberen groot te maken

Kwakkelen

Sportwagenbouwer Spyker werd opgericht in 1999, en ging na vele hoogte- en dieptepunten in 2014 failliet. Dankzij een akkoord met de schuldeisers kon topman Victor Muller dat faillissement nog wel terugdraaien, maar echt overtuigen deed Spyker daarna niet meer.

Daarbij kampte de kwakkelende sportwagenbouwer met claims van de curatoren van twee failliete dochterbedrijven; marketingdochter Spyker Events en onderhoudsbedrijf Spyker Services. Hoewel curatoren Van Andel en Steffens daarover allebei deals sloten met Muller, werd er nooit een cent betaald.

Rijke Russen

Afgelopen zomer leek het even alsof het lange wachten van de curatoren toch werd beloond. Spyker kondigde eind augustus aan dat twee puissant rijke Russische investeerders 'tientallen miljoenen' in het bedrijf zouden steken.

Met dat geld zou Spyker eindelijk weer nieuwe sportwagens kunnen gaan bouwen en zelfs gaan racen. Ook zouden daarmee de claims van de curatoren worden afgewikkeld, beloofde Muller in augustus.

Toch niet betaald

Afgelopen maand bleek echter dat de Spyker-topman zijn betalingsbeloftes nog steeds niet had ingelost. Begin oktober zei curator Van Andel van Spyker Events tegen RTL Z dat hij Muller nog één week gaf, voordat hij het faillissement van Spyker NV zou aanvragen.

En in het medio oktober verschenen nieuwste faillissementsverslag van Spyker Services schreef curator Steffens dat hij nog steeds de afgesproken acht ton niet ontvangen had, en daarom nu de merkenrechten wil verkopen.

Curator
Lees ook:
Curator dreigt met faillissementsaanvraag Spyker

Navraag leert dat beide curatoren vorige week opnieuw de toezegging kregen dat het geld nu echt onderweg is. Maar ook dat de betalingen nog steeds niet binnen zijn.

"Dit is buitengewoon teleurstellend', zegt curator Steffens. "Ik heb al zoveel mails met toezeggingen van Muller, dat ik er nauwelijks meer in geloof. Eind deze week wil ik beginnen met de verkoop van de merkrechten."

Faillissementsaanvraag

Van Andel blijkt Muller nog één keer uitstel te hebben verleend. "Hij heeft nu een allerlaatste termijn gekregen tot en met morgen. Als het geld dan niet binnen is, wordt de faillissementsaanvraag woensdag ingediend."

Muller laat weten zich geen zorgen te maken over de consequenties van wanbetaling. "De deadlines deze week worden gehaald, dus er is geen situatie denkbaar dat de curatoren niet betaald worden. Is dit nou werkelijk nieuws allemaal? Enfin, niet lang meer, want dan is het opgelost."