Plan B

'Zweedse SSAB wil Tata in IJmuiden kopen'

26 oktober 2020 09:41
Staal wordt gewalst bij Tata in IJmuiden. Beeld © Olaf Kraak

De staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden komt mogelijk in Zweedse handen. Het concern SSAB zou overwegen om het bedrijf te kopen. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt.

De Zweden zouden eigenlijk de staalactiviteiten van het Duitse ThyssenKrupp willen kopen. Omdat daarvoor echter meer belangstellenden zijn, zou SSAB de overname van Tata in IJmuiden als plan B hebben, aldus Handelsblatt.

Volgens de krant heeft SSAB geen interesse in de Britse activiteiten van Tata Steel Europe. Eerder gingen geruchten dat SSAB heel Tata Steel Europe zou willen inlijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM wil Tata Steel straffen vanwege overtreden milieuwetgeving

IJmuiden dé winstmaker van Tata

Binnen Tata Steel Europe zijn het de Nederlandse activiteiten die de laatste jaren over het algemeen met winst draaiden. De Britse installaties maakten juist verlies.

De fabriek van Tata ligt in IJmuiden gunstig, met een eigen zeehaven, waarbij de schepen niet de sluizen door hoeven. Daardoor kunnen grondstoffen zoals ijzererts en steenkool gemakkelijk worden aangevoerd en het geproduceerde staal kan ook makkelijk worden geëxporteerd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen gedwongen ontslagen bij Tata in IJmuiden

Overcapaciteit

De situatie in de Europese staalindustrie is niet al te rooskleurig. Hoewel de wereldwijde vraag naar het materiaal aanhoudend stijgt, daalt de verkoop in Europa. De meeste landen hebben niet zoveel bouwstaal nodig als China of India, omdat ze hun infrastructuur grotendeels hebben gemoderniseerd.

Bovendien verplaatsen steeds meer auto- en machinefabrikanten hun fabrieken naar buiten Europa. Daardoor is de afgelopen jaren een enorme overcapaciteit ontstaan, die de concurrentie tussen bedrijven aanwakkert.

Consolidatie

Het komt er volgens Handelsblatt op neer dat alle staalfabrieken momenteel verlies lijden. Aangezien een herstel niet in zicht is, zijn verschillende partijen begonnen met gesprekken over consolidatie. Tata Steel zag vorig jaar nog een fusie van de Europese staalactiviteiten met die van ThyssenKrupp stuklopen, door bezwaren van de Europese Commissie.

Staalmakers gaan verder ook gebukt onder de coronacrisis en de moeizame marktomstandigheden in de staalindustrie door de virusuitbraak. Tata Steel was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Tegen Handelsblatt weigerde het bedrijf een reactie te geven op de geruchten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen bij Tata Steel om verkoopplannen Nederlandse bedrijven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van