Ga naar de inhoud
OokWorst

De beroemdste rookworst ter wereld is er nu ook voor vegetariërs

OokWorst is volgens HEMA ook rookworst. Beeld © ANP, Robin Utrecht

Het icoon van de HEMA, de rookworst, ligt vanaf vandaag ook in de schappen voor wie geen vlees eet. De vegetarische rookworst krijgt een naam met een knipoog: OokWorst. HEMA ziet ook dat vleesvervangers aan populariteit winnen. Toch was het niet gemakkelijk om de beroemde rookworst in een vegajasje te stoppen.

Een vegetarisch saucijzenbroodje of vegetarische hotdog wordt al langer verkocht bij de HEMA. Maar de beroemde rookworst, die liet maar op zich wachten. Best gek, want in de supermarkt heeft de vega-rookworst zijn plekje al lang opgeëist.

Of
Zie ook:
Of je (vega)worst lust

Kieskeurig

Volgens de HEMA lukte het niet eerder om met de OokWorst te komen, omdat het lang duurde voor de smaak naar wens was. "We zijn erg kieskeurig geweest over de smaak", zegt woordvoerder Marry Jansen-Kin.

Om niet achter te blijven, zette HEMA er het afgelopen jaar wel meer vaart achter. "We hebben veel tijd in smaaktesten met collega's en externen gestoken, steeds weer opnieuw, na elke aanpassing van receptuur."

Vegaburger
Lees ook:
Vegaburger en sojaschnitzel mogen hun 'vleesnaam' houden

In tegenstelling tot de gewone rookworst, wordt de vegetarische variant verkocht in een vacuüm verpakking. De OokWorst wordt ook niet 'uit het vuistje' verkocht in het restaurant. "De reguliere rookworst wordt verwarmd in een pan met water. Daar kunnen we natuurlijk niet de vegetarische bij in doen", verklaart Jansen-Kin.

Fabrikant blijft geheim

HEMA wil niet vertellen in welke fabriek de vegaworst gemaakt wordt. Het is echter een publiek geheim dat de gewone rookworst wordt gemaakt door Unox.

Unox verkoopt sinds een aantal jaar zelf ook een vegetarische rookworst. In deze worst zitten net als in de OokWorst eieren met twee Beter Leven-sterren. Een ander belangrijk ingrediënt van de OokWorst is erwten.

Vleesconsumptie
Lees ook:
Vleesconsumptie stijgt voor tweede jaar op rij