Nederlaag vleeslobby

Vegaburger en sojaschnitzel mogen hun 'vleesnaam' houden

23 oktober 2020 13:21 Aangepast: 23 oktober 2020 22:28
Een stand op de Horecava van 2019 van een bedrijf dat vegan en vleesburgers maakt. Beeld © ANP

Producenten van groenteballetjes, sojaschnitzels of linzenburgers hoeven geen nieuwe namen voor hun etenswaar te verzinnen. Het Europees Parlement heeft met flinke meerderheid voorstellen afgeschoten waarin werd gepleit voor een verbod op het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit.

Het ging om drie voorstellen, die allemaal in meer of mindere mate neerkwamen op een verbod op het gebruik van woorden als ham, salami, burger of steak voor vleesvervangende producten. 

De drie voorstellen zijn vanochtend afgekeurd tijdens een stemming in het Europees Parlement. 

Lange discussie

Die stemming is onderdeel van een lange discussie over het gebruik van namen van vleesproducten voor hun vegetarische vervangers. Vleesbedrijven zijn hier fel op tegen, zij claimen dat de consument hierdoor in verwarring raakt. 

Dat het parlement niet is meegegaan in de lobby, is goed nieuws, reageert de Europese Consumentenbond BEUC. "Consumenten raken op geen enkele manier in de war van een sojabiefstuk of kikkererwten-worst, zolang dit maar helder wordt vermeldt op het etiket", laat de organisatie weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vegetariërs klagen bij EU om Franse regels voor vegaburgers

Discussie nog niet helemaal voorbij

Ook Europarlementariër Mohammed Chahim is blij met de uitslag, maar plaatst nog wel een kanttekening. "Van de meeste amendementen is gehakt gemaakt, maar een heeft het toch gehaald", vertelt hij.

Het gaat om amendement 171, waarin wordt gepleit voor strenge eisen aan het gebruik van namen van plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. "Sojamelk, havermelk of amandelmelk zou dan niet meer zo mogen heten", legt Chahim uit.

Om het allemaal nog verwarrender te maken, zouden producten waar vanuit de traditie wel duidelijk is dat het niet om zuivel gaat, weer uitgezonderd worden van de regel. Dat zou dan bijvoorbeeld gelden voor kokosmelk, aldus Chahim. 

De precieze invulling van dit voorstel wordt pas later uitgewerkt, maar Chahim vraagt zich hardop af welk doel het dient. "Wat ik ook niet snap vanuit de boerenlobby is dat ook de alternatieve producten bij boeren vandaan komen. Havermelk komt niet uit de fabriek hè, maar ook van een plantje op het land", verwoordt hij z'n frustraties. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal EU-landen over landbouwbeleid: hier draait het om

Detail van groter dossier

De stemming van vanochtend ging over een klein onderdeel van een groot pakket aan wetgeving voor de landbouw, het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, genaamd. Over dit hele pakket wordt vanmiddag gestemd, de uitslag daarvan komt om 17 uur. 

Als dat dossier wordt goedgekeurd, is dat nog niet het einde van het traject. Het plan van het Europees Parlement voor een nieuw Europees Landbouwbeleid wordt nu onderdeel van het Brussels onderhandelingencircuit, trialoog genaamd. 

Sinds 2018 wordt er gepraat over een nieuw beleid. De Europese Commissie heeft hiervoor het startsein gegeven. En eerder deze week werden de ministers van Landbouw van de lidstaten het eens over hoe zij het zouden willen inrichten. Uit die drie plannen moet nu één akkoord rollen en dat proces vindt in de komende maanden plaats. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van