Torenhoge contributie

Presidents Institute failliet, dure netwerkclub sloeg niet aan

22 oktober 2020 15:06 Aangepast: 22 oktober 2020 22:14
Congres voor managers van netwerkclub Presidents Institute. Beeld © YouTube

De Nederlands-Belgische tak van de ambitieuze Scandinavische netwerkclub Presidents Institute is failliet. De organisatie, waarvan het lidmaatschap duizenden euro's kostte, sloeg hier nooit echt aan.

Vijf jaar na de oprichting is de exclusieve netwerkclub Presidents Institute Benelux failliet gegaan. Ondanks een gelikte website met prachtige video's en indrukwekkende bijeenkomsten kwakkelde de organisatie al jaren.

Wat de gevolgen van het faillissement zijn voor de betalende Nederlandse en Belgische leden, is nog onduidelijk. Curator Roos Suurmond kan dat nog niet zeggen. Benelux-directeur Marciano Soetorédjo en het Deense hoofdkantoor reageren niet op vragen.  

Exclusief netwerken

Het Presidents Institute werd in 2005 opgericht in Denemarken, met als doel om topmanagers en ondernemers bijeen te brengen en van elkaar te laten leren. De organisatie presenteert het lidmaatschap als exclusief; slechts op voordracht van andere leden of de club zelf.

Vijf jaar geleden richtte de organisatie ook een dochter in de Benelux op. Tegen een forse contributie - 3500 tot 5400 euro per jaar - konden Nederlanders en Belgen gebruik gaan maken van het aanbod van de exclusieve netwerkclub.

Gelijkgestemden

Voor dat geld mogen leden deelnemen aan zogenoemde 'circles', kleine groepjes gelijkgestemde managers en ondernemers die met zorg ('hand-curated') zouden zijn samengesteld uit mensen die goed bij elkaar passen.

Daarnaast kunnen leden indrukwekkende halfjaarlijkse evenementen in Kopenhagen bezoeken om te netwerken en zich te laten inspireren door bekende sprekers. YouTube staat bol van wervende video’s met sprekers als Bill Clinton, Richard Branson en Margrethe Vestager.

Vriendenclub

In een wervingsoproep omschreef Bart De Bondt, oud-directeur van de Belgische verzekeringstak van ING, het Presidents Institute destijds als een 'vriendenclub waar echt wordt geleerd van elkaar', in tegenstelling tot het opportunisme en oppervlakkigheid van veel andere netwerkorganisaties.

De Bondt, die inmiddels coach en schrijver van leiderschapsboeken is, organiseerde tot het voorjaar van 2017 bijeenkomsten in België.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nauwelijks vrouwen op ondernemerscongres: 'Wat een aanfluiting'

"Een positieve club", noemt ook Marinus van der Meer de Nederlandse tak, waarvoor hij ruim een jaar werkte. "Mensen vonden het fijn om een netwerk te vinden met interessante bijeenkomsten."

Geen succes

Ondanks de ronkende taal op de website en de aanbevelingen van De Bondt en Van der Meer, werd het Presidents Institute in de Benelux nooit een doorslaand succes.

Volgens coach en zakenvrouw van het jaar 1997 Yolanda Eijgenstein, die als 'executive director' managers in Nederland begeleidde, was de organisatie hier een tijdje redelijk succesvol. "Er waren 8 tot 10 groepen van 40 leden. Het is een harstikke leuke club, maar niet met het niveau dat ooit in Denemarken werd gehaald."

Herhaling succes moeilijk

Volgens Eijgenstein was het Presidents Institute vooral in Denemarken een succes, waarna geprobeerd werd om het model te exporteren. Ooit zat de organisatie in zeven landen.

"Vaak blijkt dan dat het succes daar moeilijk te herhalen is. Dan verdwijnt de winst uit het oorspronkelijk land naar de kosten in de landen waar het minder goed gaat."

Uit de tijd

Ook vermoedt Eijgenstein dat de manier van netwerken met alleen gelijkgestemde besluitvormende managers niet helemaal meer bij deze tijd past. "Het oude netwerken is uit. Oplossingen vind je niet meer door alleen met gelijkgestemden te praten."

Volgens oud-medewerker Van der Meer was het aantal leden in de Benelux in 2019 al geslonken tot zo'n 120. Hij denkt dat de coronacrisis mogelijk bijdroeg aan het bankroet. "Ik kan mij voorstellen dat het organiseren van bijeenkomsten in deze coronatijd een uitdaging is, en dat leden voor hun lidmaatschapsgeld wat meer verwachten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evenementhallen en congrescentra boos over 30-mensenregel

Zieltogend

Uit de inschrijving in het register van de Kamer van Koophandel komt een beeld naar voren van een zieltogende organisatie, dat in schril contrast staat met de ronkende teksten en video's van het bedrijf zelf.

Tussen 2016 en 2019 slonk het balanstotaal van het Presidents Institute Benelux van 726.000 euro tot 206.000 euro. Ook het personeelsbestand smolt weg, van 25 tot nul. Omzet- en winstcijfers worden in de jaarrekeningen niet vermeld. Wel dat de organisatie al jaren een negatief eigen vermogen had.

Faillissement

Eind vorig jaar bestond al 'onzekerheid over de continuïteit', aldus de laatste jaarrekening. Maar omdat de organisatie 'komende jaren' een stijgende omzet en dalende kosten verwachtte, ging ze nog uit van een voortgang van de activiteiten.

Dat is dus niet gelukt. Begin vorige week ging het Presidents Institute Benelux op de fles. Wat dat betekent voor de leden die veel geld betaalden voor hun lidmaatschap, is nog onbekend. Curator Suurmond zegt nog niets te kunnen zeggen over de afwikkeling van het faillissement, omdat zij daarmee nog maar net begonnen is.

Stilzwijgen

Marciano Soetorédjo, de voorlaatste bestuurder die jarenlang bij de organisatie werkte, reageert niet op herhaalde verzoeken om een toelichting. Ook het Deense hoofdkantoor reageert dagenlang niet op vragen, ondanks een toezegging van een woordvoerder dat die 'door de ceo' zouden worden beantwoord.

Zo eindigt de ambitieuze Nederlands-Belgische netwerkorganisatie in stilzwijgen. Het wachten is op het faillissementsverslag, dat curator Suurmond volgende maand zegt te publiceren.

Geen doorstart

Bestuursvoorzitter Mathias Davidsen van Presidents Institute beantwoordde, na publicatie van het artikel, alsnog enkele vragen. Hij wijst erop dat de schulden van de Nederlands-Belgische dochter hoog waren toen het moederbedrijf twee jaar geleden in handen kwam van de huidige eigenaren.

"Het lokale management heeft er hard aan gewerkt om die schulden terug te dringen. Maar toen Covid-19 losbarstte, konden we de bijeenkomsten voor onze leden niet meer organiseren. Ook konden we geen nieuwe lidmaatschappen meer verkopen." Dat was de doodssteek, zegt Davidsen. "Daardoor is het bedrijf failliet gegaan."

Hoeveel leden het Presidents Institute Benelux ten tijde van het faillissement nog had, wil hij niet zeggen. "Maar wij doen er alles aan om te zorgen dat onze leden krijgen waarvoor ze hebben betaald. Wij zijn daar momenteel met hen en de curator over in gesprek."

Een doorstart in de Benelux sluit de topman uit. “Wij zullen ons vanaf nu focussen op Scandinavië.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van