Verspreiding stofwolk

OM wil Tata Steel straffen vanwege overtreden milieuwetgeving

22 oktober 2020 12:08 Aangepast: 22 oktober 2020 19:47
De fabrieken van Tata Steel bij Velsen. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie wil Tata Steel strafrechtelijk gaan vervolgen omdat het milieuregels heeft overtreden. Het OM verwijt de staalfabrikant in IJmuiden dat het te weinig heeft gedaan om te voorkomen dat stof zich kan verspreiden. Een bedrijf dat nauw met Tata Steel samenwerkt wordt vervolgd vanwege de zogeheten grafietregens.

Het gaat zeer waarschijnlijk om Harsco Metals, dat onderdeel is van een Amerikaans bedrijf. Dit bedrijf verwerkt zogeheten slakken, een restproduct van het maken van staal door Tata Steel. 

Bij het verwerken van deze slakken zijn in 2018 en 2019 op meerdere momenten wolken stof vrijgekomen, meldt een woordvoerder van het Functioneel Parket desgevraagd aan RTL Z. In de volksmond worden deze grafietregens genoemd, legt zij uit. 

Tata Steel

Bij Tata Steel gaat het om het overtreden van de vergunning die het bedrijf heeft om stof te mogen uitstoten. Volgens die vergunning mag stof niet meer dan twee meter van de bron terechtkomen. Dat is op 1 en 2 maart in 2018 wel gebeurd, erkent het bedrijf in een reactie aan RTL Z.

De reden was dat het die dagen hard vroor, flink waaide en dat het al droog was, aldus woordvoerder Robert Moens in een verklaring. Hierdoor kon het stof 'ondanks getroffen voorzorgsmaatregelen' toch verder dan de toegestane twee meter verspreid worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: grafietregen Tata Steel 'ongewenst voor gezondheid'

Dagvaarding

Dat stof kwam onder meer terecht in het naastgelegen dorp Wijk aan Zee. "Het bedrijf zou hebben verzuimd de bron vochtig en schoon te houden ter voorkoming van de stofverspreiding", mailt het OM in een verklaring aan RTL Z. "Dagvaarding lijkt passend, omdat openbare verantwoording belangrijk is gezien de bezorgdheid van mensen in de omgeving van het bedrijf."

Het kan overigens nog wel even duren voordat de twee bedrijven officieel worden aangeklaagd. De twee strafrechtelijke onderzoeken, uitgevoerd door de omgevingsdienst, lopen op dit moment en kunnen maanden tot zelfs langer dan een jaar duren. Dat is onder meer afhankelijk van eventuele onderzoekswensen van advocaten en beslissingen van de rechter-commissaris.

Tata Steel laat weten dat als het tot een strafzaak komt, het bedrijf 'voor de rechter verantwoording' zal afleggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tata Steel bereid om fabrieken stil te leggen om nieuwe grafietregens te voorkomen

Reactie Harsco: 'Ontzettend jammer'

Dat het OM Harsco wil vervolgen voor de grafietregens noemt directeur Hans Hochstenbach 'ontzettend jammer'. "Het gaat om een oude zaak, die speelde van najaar 2018 tot voorjaar 2019", zegt hij. Volgens hem heeft het bedrijf het probleem inmiddels onder controle.

"We hebben ongelooflijk veel maatregelen genomen om het probleem te tackelen, er veel geld in geinvesteerd en mensen opgeleid en wat ons betreft behoren de grafietregens nu tot het verleden", laat hij weten. "En dus is het jammer dat het OM hiertoe over gaat." 

Update 13.20 uur:

In een eerdere versie van het verhaal stond dat de vervolging draait om de uitstoot van zogeheten grafietregens, giftige stofwolken vanwege de zware metalen die erin zitten. Tata Steel bestrijdt dit. Het Openbaar Ministerie kon niet direct uitsluitsel geven.

Update 15.00 uur:

Het verhaal is op meerdere plekken aangepast op basis van informatie die het OM heeft verstrekt.

Update 18.03 uur:

De reactie van Harsco is in het artikel verwerkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van