Facebook Dating gelanceerd

Na flink uitstel kunnen we nu ook daten via Facebook

22 oktober 2020 00:01 Aangepast: 22 oktober 2020 10:13
San Jose (2019): Facebook manager Fidji Simo introduceert de "Secret Crush" dating functie ophet F8 developer conferentie. Beeld © dpa Picture-Alliance

Na acht maanden uitstel is het zover: Facebook Dating komt naar Nederland en de rest van Europa. De sociale-mediagigant wil op basis van overeenkomstige eigenschappen een romantische partner vinden.

Facebook Dating was al beschikbaar in landen zoals de Verenigde Staten, Suriname en Vietnam. Nu wordt het datingsplatform ook beschikbaar voor vrijwel alle EU-landen en IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

Aparte omgeving

Facebook Dating is in een speciale omgeving te vinden en hiervoor moet je dan ook een apart profiel aanmaken. Enkele van de opties binnen Facebook Dating zijn de bekende 'stories'. Hiermee kan je dagelijkse momenten delen.

Voor de rest zijn er onder andere nog de functies 'Secret Crush' en 'Videodates'. Met 'Secret Crush' kan je kijken wie er bij je bestaande connecties op Facebook en/of Instagram geïnteresseerd in je is. Dit gebeurt alleen als je bij elkaar op de lijst staat. Met de 'Videodates' kan je nadat er een match is ontstaan een online afspraak maken.

Belangrijk is wel dat je naast de 'Secret Crush'-functie niet kunt daten met vrienden of vrienden van vrienden. Ook al je gesprekken zullen niet in Instagram en de normale Facebookomgeving te zien zijn. Alles blijft binnen de Facebook Dating-omgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Datingdienst Facebook gelanceerd in 20 landen

Uitstel

Facebook wilde al eerder Facebook Dating lanceren, namelijk op 13 februari. Destijds leverde Facebook niet de juiste documenten aan om Facebook Dating te starten in Europa, dat schrijft de Ierse privacy waakhond DPC. Het ging hier om een zogenoemde 'data protection impact assessment'.

In zo'n document moeten bedrijven uitleggen wat de mogelijke gevolgen van hun plannen voor de privacy van gebruikers zijn en wat ze doen om de risico's te beperken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook stelt Europese introductie datingapp uit

Privacy

Dat is het gevolg van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, beter bekend als de Europese privacywet. Die schrijft voor dat bedrijven op de juiste wijze de persoonsgegevens van Europese consumenten moeten beschermen en moeten aangeven wat er met deze gegevens gebeurt. Facebook geeft aan dat het een Facebook-dienst is, dus je activiteiten op je Facebook-account worden gebruikt om betere matches te vinden.

Voor de rest gaat Facebook naar eigen zeggen geen zogeheten 'bijzondere persoonsgegevens' verzamelen. Je kunt hier denken aan je godsdienst of gegevens over je gezondheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Populaire datingsites schenden privacywet'

Concurrentie

Facebook Dating krijgt met flink wat concurrentie te maken in Nederland. Zo zijn er datingsplatforms zoals Happn, Tinder en Parship die ons ook proberen te koppelen. Toch kijken sommige bedrijven wel met angst naar de komst van Facebook Dating.

Dit was bijvoorbeeld te zien toen Mark Zuckerberg in mei 2018 bekend maakte dat Facebook met een liefdesapp zou komen. Dit leidde gelijk tot een flinke daling van het aandeel van Match Group (eigenaar van Tinder). Aan het begin van de dag was het aandeel nog 46 dollar waard. Bij het sluiten van de beursdag was dat al gezakt naar 36 dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook Dating komt eraan: wat betekent dat voor andere apps?

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van