Goed teken voor economie

Randstad herstelt in derde kwartaal meer dan verwacht

21 oktober 2020 08:52 Aangepast: 21 oktober 2020 11:46
Randstad draait minder slecht dan was verwacht. Beeld © ANP HH / Peter Hilz

In de maanden juli tot en met september veerde Randstad meer op van de klap door corona dan was gedacht. Dat is goed nieuws, mede omdat de gang van zaken bij uitzenders een graadmeter is voor de economie.

Uitzenders gelden als de ultieme indicator voor de economische bedrijvigheid. Andere bedrijven huren uitzendkrachten in als zij verwachten dat de vraag naar hun producten of diensten zal stijgen.

Als het minder goed gaat met de economie, dan zie je dat snel doordat er minder flexkrachten via uitzendbureaus aan de slag gaan bij die bedrijven. 

Dat gebeurde in het tweede kwartaal, toen de economie in veel landen door corona en de lockdown een dreun kreeg. De omzet van Randstad kelderde toen met 26 procent en er werd een verlies geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe draait de economie? Kijk naar deze bedrijven

Omzet

In het derde kwartaal was de omzetdaling met een kleine 14 procent tot bijna 5,2 miljard euro veel beperkter. De krimp was ook nog eens wat minder groot dan de verwachte 17,5 procent.

Een goed teken is dat gedurende het derde kwartaal de situatie voor Randstad verbeterde. Zo daalde de omzet in september met nog 'maar' 11 procent en in october gingen de zaken nog wat minder slecht.

90 procent uitzendkrachten werkt weer

Van alle uitzendkrachten van Randstad die door de coronacrisis werkloos raakten is ruim 90 procent weer aan het werk.

Randstad verwacht dat het herstel doorzet in het vierde kwartaal. "Het is wel de vraag of het optimisme in de markt doorzet, gezien de strengere coronamaatregelen", zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen, chief investment officer van NN Investment Partners.

Weer winst

Bovendien was er onderaan de streep weer een winst van 104 miljoen euro. Dat is wel een kwart minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar het is een enorme verbetering ten opzichte van het verlies van 57 miljoen euro in het tweede kwartaal.

De nettowinst is ook nog eens beter dan de 86 miljoen waar analisten gemiddeld gezien op hadden gerekend.

Beleggers zijn blij met de cijfers. De koers van Randstad staat om 10:50 uur zo'n 7 procent hoger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CPB iets optimistischer over Nederlandse economie

Nederland

In Nederland daalde de omzet in het derde kwartaal met 17 procent, dat is dus wat meer dan het concern als geheel.

De winstmarge in Nederland liep minder sterk terug dan bij Randstad als totaal: een afname met 26 procent, tegen 32 procent voor heel Randstad.

In de VS, qua omzet en winst de belangrijkste markt voor Randstad, daalden omzet en winst minder hard dan elders in het concern. In het voor de Nederlandse economie zo belangrijke Duitsland, liepen omzet en winst wel harder terug. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van