Oranje zone bereikbaar

Dumpvluchten verbieden kan niet: vakanties naar risicogebied gaan door

20 oktober 2020 20:43 Aangepast: 20 oktober 2020 20:49
Cora van Nieuwenhuizen (VVD) Beeld © ANP

Vluchten tegen extreem lage prijzen naar gebieden die wegens het coronavirus op oranje staan, kunnen niet verboden worden. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen juridisch advies over deze kwestie gevraagd, maar er zijn geen gronden om de vluchten te verbieden.

Budgetmaatschappijen als Ryanair bieden soms voor enkele euro’s vluchten aan naar zogeheten oranje gebieden: plekken in Europa waar het coronavirus welig tiert. Europese overheden, ook de Nederlandse, vragen hun inwoners nadrukkelijk daar niet naar af te reizen. Maar dergelijke kleine prijsjes brengen sommige vakantiegangers toch in de verleiding. 

Ryanair pinnig

Een ‘gotspe’, noemde minister Cora van Nieuwenhuizen de dumpprijzen eerder. Daarmee wekte ze de woede van Ryanair. Volgens de Ieren zou de minister 'meer geïnteresseerd zijn in het verspillen van belastinggeld door illegale staatssteun te verlenen aan KLM', reageerde Ryanair pinnig op de kritiek van Van Nieuwenhuizen. Daarmee doelt Ryanair op de miljardensteun van de Nederlandse overheid aan KLM, volgens de prijsstunter een vorm van 'oneerlijke concurrentie'.

 

Miniatuurvoorbeeld
Ruzie

Ryanair haalt uit naar 'belastinggeld verspillende' Van Nieuwenhuizen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van