Twee miljard

Kritiek CPB op steunmaatregel BIK: 'Beperkt effect'

20 oktober 2020 16:44
Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De belastingkorting die het kabinet de komende twee jaar aan bedrijven geeft als ze behoorlijk investeren, zorgt er maar in beperkte mate voor dat er meer wordt geïnvesteerd. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB).

De zogeheten baangerelateerde investeringsregeling (BIK) moet er voor zorgen dat bedrijven investeringen naar voren halen. Dat doel wordt gehaald, meldt het CPB. Maar het heeft maar nauwelijks effect op de economie en de werkloosheid.

De maatregel is onderdeel van het derde stimuleringspakket van het kabinet vanwege de coronacrisis en kost zo'n twee miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote twijfels over steunmaatregel van 2 miljard euro voor bedrijven

Volgens het CPB heeft de korting het meeste effect vanwege de tijdelijkheid. Als de BIK meer op kleine bedrijven gericht zou zijn, zou dit volgens het planbureau waarschijnlijk tot een grotere toename van de investeringen leiden.

Dit kan bijvoorbeeld door een verhoging van het kortingspercentage voor investeringen tot een bepaalde omvang, een bovengrens voor het investeringsbedrag waarop de korting geldt, of een maximale bedrijfsgrootte voor bedrijven die aanspraak kunnen maken op de regeling.

Structureel versus tijdelijk

Het planbureau, dat het kabinet adviseert over economisch beleid, vergeleek de BIK met andere belastingmaatregelen waar het bedrijfsleven van zou kunnen profiteren. Daarbij keek het CPB telkens naar het effect van de maatregel op de werkloosheid en het bruto binnenlands product.

Om de werkloosheid te laten dalen, ziet het CPB meer heil in een verlaging van werkgeverspremies dan in de BIK. Daar hoort wel een kanttekening bij, want dat zou vooral gelden als deze verlaging permanent zou zijn en de BIK is juist tijdelijk. 

Ook het verlagen van de winstbelasting zou, als dit een structurele maatregel zou zijn, meer opleveren. Voor het tijdelijk aanjagen van investeringen, is de BIK meer geschikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: 11 miljard euro voor derde coronasteunpakket

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van