Ga naar de inhoud
Kordaat vs. Kornuit

Grolsch en Lidl begraven de strijdbijl in Kornuit-conflict

De kratten Kordaat staan opgestapeld bij een vestiging in Leidsche Rijn. Beeld © Gert-Jan Verstegen

Lijkt Kordaat-pils te veel op het Kornuit-biertje en maakt het daarmee inbreuk op het merkrecht van Grolsch? We zullen het nooit weten, want de brouwers uit Groenlo en Lidl hebben hun conflict bijgelegd.

De partijen begraven de strijdbijl en hebben afgesproken daar verder niets over te zeggen, laat woordvoerder Koert van 't Hof van Grolsch weten na vragen van RTL Z.

De bierbrouwer en de supermarktketen lagen al bijna twee jaar in de clinch over Kordaat, dat volgens Grolsch wel heel erg op hun eigen Kornuit lijkt. Lidl heeft met een vergelijkbare naam het merkenrecht geschonden, meende Grolsch. "Klanten worden zo bovendien misleid."

Genoeg verschillen

Grolsch verzocht Lidl eerst schriftelijk om de productie en de verkoop van het biertje te staken. De brouwer, onderdeel van het Japanse drankenconcern Asahi Group, legde ook uit waarom ze dat wilden. De supermarktketen gaf geen gehoor aan de oproep.

Daarop spande de brouwer een kort geding aan. Lidl zou het bier uit de schappen moeten halen, eiste de brouwer begin vorig jaar. Die eis wees de rechter af: er zouden genoeg verschillen zijn tussen de twee biertjes. 

Lidl
Lees ook:
Lidl mag doorgaan met verkoop Kordaat-bier, klacht Grolsch afgewezen

Tijd nodig

Grolsch ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Begin september zou het gerechtshof in Den Haag uitspraak doen in de zaak. Het vonnis was ook al af, maar de partijen vroegen twee weken uitstel aan om te proberen er onderling uit te komen.

Dat was niet genoeg, het uitspreken van het vonnis werd nog een keer uitgesteld en stond gepland voor morgen. Dat is nu niet meer nodig, de strijdende partijen hebben hun conflict beëindigd en het uitspreken van het vonnis is daarmee van de baan.  

Of er geschikt is en voor welk bedrag dan, wil woordvoerder Koert van 't Hof van Grolsch ook niet zeggen. "Dat hebben we zo afgesproken", herhaalt hij nog maar eens. Waarom het zo lang heeft geduurd, kan Van 't Hof ook niet toelichten. "Sommige dingen hebben de tijd nodig die ze nodig hebben", zegt hij.

Bekijk de video die EditieNL maakte over de twee biertjes:

02:31