Kapitaalinjectie door eigenaar

3000 banen weg bij zakenreisgigant BCD van miljardair Fentener van Vlissingen

20 oktober 2020 10:54 Aangepast: 20 oktober 2020 13:48
BCD-eigenaar John Fentener van Vlissingen met koningin Maxima. Beeld © ANP

BCD Travel, het zakenreisbedrijf van de Nederlandse miljardair John Fentener van Vlissingen, schrapt wereldwijd 3000 banen als gevolg van de coronacrisis. De oprichter verwacht dat het nog vijf jaar zal duren voordat de sector is hersteld.

Dat bevestigt woordvoerster Janneke Kraanen van de zakenreisgigant na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen, wil zij niet kwijt.

Door de uitbraak van het coronavirus ging de zakenreiswereld in maart volledig op slot. Maandenlang lag het vliegverkeer stil en zakenreizen en internationale beurzen en congressen werden geschrapt.

Omzet ingeklapt

Dat had ook grote gevolgen voor BCD Travel, dat in 2019 nog een omzet van 16,6 miljard dollar boekte. "De omzet klapte aanvankelijk met 99 procent in", zegt eigenaar Fentener van Vlissingen vandaag in het FD. Hij verwacht dat de omzet over het hele jaar 75 procent lager uitvalt.

Dit jaar zal het bedrijf een zwaar verlies lijden, en ook voor volgend jaar verwacht de ondernemer nog rode cijfers.

Drastische maatregelen

Daarom moet het familiebedrijf 'dramatische maatregelen' nemen, zegt Fentener van Vlissingen. Het schrapt wereldwijd ruim 3000 van de bijna 15.000 banen, krimpt het aantal kantoren in en keert geen bonussen meer uit.

Daarnaast moet de eigenaar het bedrijf financieel ondersteunen. Zijn familie steekt er nieuw kapitaal in, ziet af van de dividenduitkering over 2019, en laat de opbrengst van een verkocht dochterbedrijf in BCD zitten. Ook is een nieuwe kredietovereenkomst gesloten met Amerikaanse banken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werknemers zakenreisbureau BCD misbruikten bonuspunten klanten

Fentener van Vlissingen wil geen financiële details van de steunoperatie bekend maken, maar zegt dat die voldoende is om te voorkomen dat BCD komende jaren omvalt.

Concurrentievoordeel

Daarmee heeft het bedrijf volgens hem een voordeel op zijn concurrenten, die er financieel minder goed zouden voorstaan. "Klanten vragen nu voordat ze met je in zee gaan: hoe sta je er financieel bij?"

De ondernemer, die in 1975 met BCD begon, verwacht dat het vijf jaar duurt voordat de zakenreismarkt is hersteld. BCD is een van de grootste zakenreisbedrijven ter wereld, na American Express en Carlson Wagonlit Travel.

Veel grote ondernemingen, zoals industrieel conglomeraat Siemens, voedingsreus Mondelez en uitgever RELX, besteden de organisatie van hun zakenreizen uit aan het bedrijf. Van Vlissingen zegt 'een kwart van de bedrijven uit de Fortune-500' tot zijn klanten te rekenen.

Steenkolenhandel

John Fentener van Vlissingen is een telg uit de familie die begin vorige eeuw steenrijk werd met de steenkolenhandel SHV. Zijn kinderen en hij bezitten nog steeds een flink pakket aandelen in SHV Holdings, dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijfsconglomeraat.

Daaronder vallen onder meer een wereldwijde LPG-handel, Makro-winkels in Zuid-Amerika, diervoedergigant Nutreco, technische groothandel Eriks, transportbedrijf Mammoet en participatiemaatschappij NPM Capital.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RTL Z interviewt:topondernemer John Fentener van Vlissingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van