Nederland is grootmacht

Investeerder Sun ziet brood in compost voor champignons

19 oktober 2020 16:13 Aangepast: 19 oktober 2020 16:18
Productie van champignons in Rijsbergen. Beeld © ANP

In compost van paardenmest en stro zit volgens de investeerders van Sun European Partners brood. Ze besloten vandaag om het compostbedrijf CNC uit het Limburgse Milsbeek over te nemen. Voor hoeveel is niet duidelijk. Behalve dat voor meer dan 100 miljoen euro is.

Het is dan ook niet zomaar compost dat ze bij CNC maken. Ze maken met bovenstaande ingrediënten compost waarop champignons goed kunnen groeien. 

Jaarlijks wordt er van dat ‘witte goud’ wereldwijd zo’n 3 tot 4 miljoen ton geproduceerd. Waarbij Azië overigens goed is voor meer dan de helft daarvan.  

Amper 100 kwekers

Nederland is met een productie van 240.000 ton per jaar een van de grote Europese spelers in de markt voor champignons. Al wordt die rol wel steeds kleiner.

Waar 20 jaar geleden nog 500 Nederlandse champignonkwekers waren, zijn dat er nu amper 100. Waar de wereldmarkt groeit, daalt in Nederland ieder jaar de productie wat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brandstof uit resten champignons en de business van stierensperma

Blauwe bakje

De productie van met name de verse champignons, die in het blauwe bakje bij de supermarkt, vindt meer en meer bij de grootste concurrent Polen plaats. "In vers is Nederland gekrompen”. zegt Lambert van Horen, sectorspecialist bij Rabobank. "Want verse champignons worden met de hand geplukt en dat is in Polen goedkoper."

Naast vers te verkopen champignons is er de productie voor de industriële markt zoals voor op diepvriespizza’s of in de soep. Die worden machinaal geoogst.  

Nederland houdt zich ondanks de felle concurrentie nu na Polen als de nummer twee vooralsnog staande. "Bedrijven zijn doordat ze samengaan gegroeid. Er is al lange tijd een consolidatie gaande", zegt Van Horen. 

Stabiel in coronatijden

De winnaars in deze industrie lijken steeds meer ver over de grens te zoeken dus. Waarom zou een bedrijf als Sun dan toch volgens het FD meer dan 100 miljoen euro investeren in een bedrijf dat compost maakt voor de champignons?

Volgens Paul Daccus, Managing Director bij Sun European Partners is de champignonmarkt 'aantrekkelijk'. De champignonmarkt waarop CNC met de compost actief is, is volgens de investeerder ook overeind gebleven tijdens de pandemie.

Dat komt volgens het bedrijf door 'de grotere focus op gezond eten, op duurzaamheid en op de sleutelrol die paddenstoelen spelen in de circulaire economie'. "Dit alles ondersteunt de verwachtingen voor een aanhoudende robuuste groei van deze markt."

Liever vers

Volgens Van Horen zijn er steeds meer private-equitybedrijven die investeren in de champignonmarkt. Waarbij vooral belangstelling is voor de verse champignons.

"Wat daarbij meespeelt is dat in Oost Europa de distributie via supermarkten steeds beter gaat. Daardoor kunnen producten met een hoge doorloopsnelheid en in grote hoeveelheden worden verkocht. Mensen willen daar nu ook liever vers dan in blik." 

En voor de productie van die verse champignons maakt CNC de compost. In fabrieken in Nederland én in Polen.

Productie van champignons in Rwanda. Productie van champignons in Rwanda.

Paardenpoep

Waar de verse champignons vaak goedkoper in Polen kunnen worden gemaakt, geldt dat voor de compost niet. "Dat komt omdat er hier veel grote paardenmaneges zijn. Er is volop mest te krijgen en CNC krijgt zels geld toe voor de afname van die mest. De Nederlandse compost ligt daarmee goed in de Europese markt; die gaat naar heel West Europa." 

Van Horen ziet ondanks de felle prijsconcurrentie een grote rol voor Nederlandse kwekers en toeleveranciers zoals compostbedrijven. "Er is een trend dat we meer lokale producten willen eten. En de champignon is bij uitstek een circulair product. Het is een alternatief voor vlees en de grote Nederlandse bedrijven hebben schaalvoordelen. Nederlandse bedrijven zijn eigenlijk heel goed gepositioneerd." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van