Ramptoestel veilig

Europese toezichthouder wil 737 MAX binnenkort weer laten vliegen

16 oktober 2020 12:02 Aangepast: 16 oktober 2020 15:27
Een testvlucht van de 737 MAX bij Seattle. Beeld © AP

De Europese luchtvaarttoezichthouder EASA is van plan om zeer binnenkort de 737 MAX van Boeing weer toestemming te geven om te vliegen. De vliegtuigen staan al sinds 2019 jaar aan de grond, na twee dodelijke crashes.

EASA-directeur Patrick Ky vertelt aan Bloomberg dat Boeing het vliegtuig inmiddels veilig genoeg heeft weten te maken om weer de lucht in te kunnen.

Laatste hand

In september voerde de organisatie testvluchten uit met het toestel. "Onze analyse toont aan dat het veilig is en dat het bereikte veiligheidsniveau voor ons hoog genoeg is", aldus Ky.

Hij verwacht dat volgende maand de laatste hand kan worden gelegd aan het papierwerk voor de toelating van het vliegtuig. Dan volgt nog een periode waarin andere partijen hierop mogen reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontluisterend beeld mails Boeing-personeel: 'Dit vliegtuig is belachelijk'

De Boeing 737 MAX staat al ruim anderhalf jaar aan de grond, omdat in korte tijd twee dodelijke ongelukken met het type vliegtuig plaatsvonden. Door de crashes met 737 MAX-toestellen in Indonesië en Ethiopië kwamen in totaal 346 mensen om het leven.

Na het tweede ongeluk, in maart 2019, werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden. Later bleek dat de crashes werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden drukte. Dat mankement is verholpen met een update van de software.

Amerikanen ook bijna akkoord

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA legt ook de laatste hand aan de definitieve eisen die ze stelt aan software-updates voor de MAX. Naar verwachting geven de Amerikanen in november eveneens toestemming om weer te vliegen met het toestel.

TUI

In Nederland is reisorganisatie TUI de enige die toestellen van de 737 MAX in gebruik heeft. De drie toestellen kunnen binnenkort weer ingezet worden, al denkt het bedrijf dat dat nog wel even gaat duren. "Voorlopig gaan we er nog niet mee vliegen. Er moeten nog veel stappen doorlopen worden. Alle lidstaten moeten hun akkoord geven om het Europese luchtruim open te stellen", aldus woordvoerder Petra Kok.

Uiteindelijk wordt er door TUI wel weer gevlogen met het toestel. "We gaan zeker weer gebruik maken van de 737 MAX, maar wanneer is nog niet duidelijk. Dit jaar nog niet", aldus Kok.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van