Effect stikstofuitspraak

ABN: minder nieuwbouw in buurt van natuurgebieden

16 oktober 2020 06:03
Mensen vinden het belangrijk dat er nieuwe woningen worden gebouwd, omdat anders de prijzen maar door blijven stijgen. Beeld © ANP

Het effect van de stikstofuitspraak begint zichtbaar te worden in het aantal woningen dat gebouwd wordt in de buurt van natuurgebieden. Dat aantal daalde dit jaar ten opzichte van woningbouw in de buurt van natuur in 2019, blijkt uit onderzoek van ABN Amro en de Rijksuniversiteit Groningen.

De bouw van nieuwe woningen daalde sowieso, maar een stuk minder hard dan de bouw in de buurt van de zogeheten Natura 2000-gebieden. Het gaat om het verschil tussen woningen in aanbouw op minder dan 5 kilometer afstand van zo’n beschermd natuurgebied. 

Op 1 januari vorig jaar werden 74.505 huizen gebouwd in de buurt van natuurgebied, aan het begin van dit jaar was dat met ruim 7 procent gedaald tot 69.163 huizen. Gemiddeld daalde het aantal huizen dat in het hele land gebouwd zou worden op die datum met 4,1 procent, blijkt uit het onderzoek van de bank en de Geodienst van de universiteit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet trekt miljard uit om stilvallen bouw door stikstof te voorkomen

De onderzoekers denken zelfs dat het verschil nog groter zal worden, omdat er in de aantallen van begin dit jaar ook nog woningen zaten waar al aan gebouwd werd vóór de stikstofuitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. 

Vergunning moeilijker

Sinds die uitspraak is het moeilijker om een vergunning te krijgen om te mogen bouwen. Wie wil bouwen moet bij het aanvragen van een vergunning aantonen dat eventuele stikstofuitstoot weinig effect heeft op de natuur. 

En als dit toch zo is, moet de aanvrager bewijzen dat er geen andere opties zijn, dat de bouw echt nodig is en welke maatregelen worden uitgevoerd om te compenseren voor de stikstof. Al deze stappen kosten tijd, waardoor het langer duurt voor er gebouwd kan worden. 

Minder nieuwe woningen

Minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur heeft wel een maatregel aangekondigd waardoor kleine projecten worden ontzien. De bank verwacht dat het alleen nog wel enige tijd zal duren voor deze vrijstelling van kracht is. 

Dat er minder nieuwe huizen worden gebouwd, heeft overigens nog andere oorzaken dan alleen de stikstofcrisis. Het aanvragen van vergunningen is sowieso een langdurig proces en bouwen is duurder geworden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor 18.000 projecten. 'Het land staat in principe stil'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van