Ga naar de inhoud
Miljoenenclaim

Veevoerbaron Piet Brokking mag sjoemelende directeur ontslaan

Laden bij Trifero, een van de bedrijven die Brokking en Brouwer opbouwden. Beeld © ANP

Veevoer- en kunstmestgigant Brokking mag zijn financieel directeur ontslaan, omdat hij zich zonder bewijsbare toestemming ruim 100.000 euro liet uitbetalen en zijn eigen miljoenenclaim op het bedrijf opnam in de administratie.

Met het ontslag komt een definitief einde aan de decennialange samenwerking tussen ondernemer Piet Brokking (66) en zijn financiële rechterhand Ben Brouwer (58). Samen bouwden zij het van oorsprong kleine en kwakkelende familiebedrijfje uit tot de huidige diervoer- en kunstmestgigant.

Rijkste van Almere

Brokking’s Beheer is met dochterbedrijven als Feedvalid en Triferto een grote speler in de West-Europese diervoer- en kunstmestindustrie. Met een geschat vermogen van 125 miljoen euro is eigenaar Piet Brokking volgens zakenblad Quote de 'rijkste inwoner van Almere'.

Bij de uitbouw van zijn bedrijf trok Brokking decennialang samen op met financieel directeur Ben Brouwer. De registeraccountant werkte, met een tussenpoos van enkele jaren, al sinds 1993 voor de ondernemer. Hij verdiende er bijna 20.000 euro bruto per maand.

Einde verstandhouding

Zomer vorig jaar kwam er een einde aan hun goede verstandhouding, toen Brouwer met terugwerkende kracht aanspraak maakte op winstdelingen en loonindexatie. Eigenaar Brokking sprak af dat ze het daar na zijn vakantie nog over zouden hebben.

Ontslagen
Lees ook:
Ontslagen Talpa-directeur was de rechterhand van John de Mol

Nog voordat dat gesprek plaatsvond liet de financieel directeur zonder toestemming een voorziening van ruim 4,7 miljoen euro in de fiscale jaarrekening van het bedrijf opnemen. Die diende ter dekking van zijn winstdelingsclaim over de jaren 2010 tot en met 2018.

Eerder had de directeur het hoofd van de administratie al opdracht gegeven om zichzelf een stuwmeer aan vakantiedagen en een achterstallige loonsverhoging uit te betalen van in totaal ruim 100.000 euro.

Ontslagprocedure

Toen dat uitkwam, bekoelde de band tussen Brokking en Brouwer behoorlijk. De financieel directeur meldde zich ziek en het familiebedrijf stapte naar de rechter om hem te kunnen ontslaan. Daar betichtte Brokking de directeur van belangenverstrengeling en niet-transparant handelen.

Sjoemelende
Lees ook:
Sjoemelende directeur moet kosten Porsche en zonnepanelen terugbetalen

Volgens Brouwer had hij zijn claim als voorziening opgenomen in de boeken, omdat dat het bedrijf een belastingvoordeel kon opleveren. Ook wees hij erop dat de miljoenen niet daadwerkelijk waren uitbetaald.

Verder benadrukte de financieel directeur dat Brokking hem altijd de vrije hand had gegeven om zaken te regelen, terwijl hij zijn bedrijf zelf 'met de Franse slag' bestuurde.

Ernstig verwijtbaar

Naar nu blijkt, heeft de kantonrechter in Almere in maart geoordeeld dat de financieel directeur niet aan de dijk gezet mocht worden. Brokking liet het daar echter niet bij zitten, en ging in hoger beroep.

Het gerechtshof oordeelt nu dat Brouwer toch mag worden ontslagen. Volgens het hof handelde hij met de betalingen en de miljoenenvoorziening wel degelijk ernstig verwijtbaar. Daarom kan de directeur ook fluiten naar zijn wettelijke ontslagpremie en geëiste schadevergoeding van 1,6 miljoen euro.

Informele cultuur

Het familiebedrijf wil niet op de breuk met Brouwer ingaan. "De uitspraak van het hof spreekt voor zich, ik heb daaraan niets toe te voegen", zegt huidig topman Jeroen Rossy, die Piet Brokking eind vorig jaar opvolgde als bestuursvoorzitter.

De financieel directeur reageerde niet op een verzoek om commentaar. Zijn advocaat Cees Okkerse zegt verrast te zijn over de uitspraak. "Naar onze mening komt het hof tot foute conclusies, en miskent ze de informele cultuur bij het bedrijf." Hij sluit vervolgstappen daarom niet uit.