Ga naar de inhoud
Geen coronadip kantorenmarkt

'Veel meer vraag naar winkelpanden en kleine kantoren'

De Van Nelle Fabriek. Beeld © Kita van Slooten

In het derde kwartaal van dit jaar werd meer gezocht naar bedrijfspanden en vaker contact gezocht met makelaars. Vooral kleinere kantoren en winkelpanden zijn gewild, meldt huizenwebsite Funda.

In het derde kwartaal deden de winkelpanden het opvallend goed, zag Funda.

In de eerste helft van dit jaar zag het bedrijf dat makelaars minder vaak benaderd werden voor een zakelijk pand, de maanden daarna trok het aantal contactverzoeken weer aan.

Er werd in het derde kwartaal 35 procent vaker contact gezocht dan het kwartaal ervoor. Dat is 57 procent meer vergeleken met een jaar geleden. Dit blijkt uit kwartaalcijfers van Funda in Business, de zakelijke tak van het platform.

'Duizenden extra verzoeken'

"Je moet denken aan zeker vijfduizend meer verzoeken in een kwartaal dan gebruikelijk", zegt een woordvoerder. Volgens Funda is dat contact zoeken een teken dat potentiële huurders of kopers serieus geïnteresseerd zijn in een pand.

Normaal zijn dat er al enkele duizenden contactverzoeken, maar Funda zegt niet specifieker te willen zijn over de kwartaalcijfers om de concurrentie niet in de kaart te spelen. Wel is duidelijk dat Funda in Business over september een recordaantal bezoeken kreeg met 1,5 miljoen.

'Opvallende cijfers'

CEO Quintin Schevernels van Funda vindt de winkelpandcijfers opmerkelijk. "Je zou denken dat er door de coronacrisis nog steeds veel onzekerheid is voor winkeliers. Toch zijn ze vaker op zoek naar een pand, dat blijkt ook uit onze gesprekken met makelaars. Makelaars zijn overwegend positief", zegt hij.

Die positieve geluiden kwamen recent overigens ook al vanuit de woningmarkt. Eerder voorspelde Rabobank nog een dip in de markt door de crisis, dat werd recent bijgesteld. Nederlanders zelf maken zich ook nauwelijks zorgen over de huizenprijzen.

'Nederlanders
Lees ook:
'Nederlanders maken zich weinig zorgen over coronadip huizenmarkt'

Vraag naar kleinere kantoren onverminderd groot

Volgens Funda blijft ook de vraag naar kleinere kantoren (tot 2500 vierkante meter) onverminderd groeien.

Door de coronacrisis en het vele thuiswerken is er wel minder interesse in grote kantoren (vanaf 5000 vierkante meter). Maar ook die interesse trekt aan. Er stromen weer meer contactverzoeken binnen voor grotere kantoren dan eerdere maanden dit jaar, ziet Funda.

Loodsen en fabrieken gewild

Loodsen, fabriekshallen en distributiecentra zijn al zeker een jaar bijzonder gewild. Zowel voor als tijdens de coronacrisis. "We horen van makelaars dat dit vooral zit in de krapte van de markt. Het aanbod is klein, maar de vraag wordt steeds groter", aldus Schevernels.

De grote steden vertonen een wisselend beeld ten opzichte van de landelijke resultaten, zegt Funda. Zo is er in Amsterdam veel interesse in kleinere bedrijfsruimten, maar minder in grote kantoren. In Rotterdam is dat juist andersom. En in Eindhoven is er juist weer minder interesse in beiden.

Leegstand minder aan de orde

Tijdens de vorige crisis liep de leegstand op de kantorenmarkt overigens op tot bijna 17 procent. Maar dat schrikbeeld is volgens onderzoekers van vastgoedbureau Colliers International nu niet aan de orde.

Dat komt volgens hen vooral door het strikte beleid dat gemeenten, regio's en provincies de afgelopen jaren hebben gevoerd. Zo werd na de vorige crisis het mes gezet in nieuwbouw van kantoren.

Tegelijkertijd is er volop gestimuleerd om leegstaande kantoren om te bouwen tot woningen en soms ook scholen, hotels en broedplaatsen voor de creatieve sector.

'Kantorenmarkt
Lees ook:
'Kantorenmarkt kan klap coronacrisis aan, geen massale leegstand'