Verdacht fonds

'Dubbele rol accountant KPMG in fraudeschandaal Wirecard'

13 oktober 2020 11:49
Een kantoor van het failliete Wirecard in de buurt van München. Beeld © DPA

Accountant KPMG is niet alleen de ontdekker van het boekhoudschandaal bij het Duitse Wirecard. Het bedrijf controleerde ook de boeken van een verdacht fonds dat mogelijk is gebruikt om geld achterover te drukken.

KMPG eiste eerder dit jaar een belangrijke rol op in het fraudeschandaal rond Wirecard. Het accountantskantoor ontdekte dat er voor bijna 2 miljard euro aan gebakken lucht op de balans van het fintechbedrijf stond. Het ging om geld dat mogelijk helemaal nooit bestaan had.  

Huisaccountant EY had dit niet opgemerkt. Kort nadat het schandaal aan het licht kwam ging Wirecard met veel tumult in juni failliet.

Het bedrijf kreeg er ongenadig hard van langs in een rapport van KPMG over de deplorabele staat van de boekhouding van Wirecard, meldt Financial Times. Journalisten van deze krant onthulden de fraude bij het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese beleggers slepen accountants Wirecard voor rechter

Razendsnelle waardestijging

EY had over het hoofd gezien dat 'hooggeplaatste managers van Wirecard' in het geheim belangen had in een beleggingsvehikel op Mauritius, schrijft KPMG. Dit fonds, Emerging Market Investment Fund 1A genaamd, verkocht drie Indiase bedrijven aan Wirecard voor 340 miljoen euro. Dat gebeurde enkele weken nadat EMIF de bedrijven zelf voor een fractie van dat bedrag had gekocht.

KPMG vermoedt dat via deze doorverkoopactie geld van Wirecard is verduisterd. Het lijkt daarop omdat de waarde van de Indiase bedrijven in korte tijd hard steeg. Dat gebeurde deels op basis van winsten die in de toekomst gehaald zouden worden. Wie er achter EMIF 1A zit is overigens onduidelijk, wat de geur van fraude versterkt aldus de krant. 

KPMG was accountant van EMIF 1A

De deal uit 2015 is een van de belangrijkste die KPMG onderzocht toen de signalen van fraude binnen Wirecard zo luid werden dat er extra onderzoek gedaan moest worden.

Maar er ontbreekt iets essentieels in het verslag van KPMG. Concurrent EY krijgt in dit rapport kritiek dat het de zaak grondiger had moeten onderzoeken, maar KPMG's eigen rol is onderbelicht. 

En die rol is cruciaal, want KPMG was accountant van EMIF 1A, blijkt uit een geheim gebleven toevoeging aan het rapport van KPMG. En bovendien adviseerde het bedrijf bij de omstreden verkoop. Een van de betrokken KPMG-partners ging daarna zelfs werken voor EMIF 1A, blijkt uit documenten die de krant inzag.

'Geen toegang'

De accountant wil niet ingaan op het verhaal. Bronnen van de krant zeggen dat de rol van het bedrijf niet genoemd is, omdat die 'niet relevant' was. Diezelfde bronnen wijzen er ook op dat het onderzoek door een andere afdeling is gedaan, en dat die geen toegang had tot het accountantsverslag van EMIF 1A.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Invallen bij panden betalingsverwerker Wirecard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van