Ga naar de inhoud
Thuiswerken remt groei

Omzet Fastned stijgt ruim de helft, maar is nog altijd marginaal

Een omzet van 1,6 miljoen per kwartaal is nog altijd heel weinig. Beeld © Fastned

De omzet van snellaadbedrijf Fastned steeg in het derde kwartaal met 54 procent tot 1,6 miljoen euro. Er zijn wel wat kanttekeningen te maken bij dat mooie groeicijfer.

De coronacrisis laat ook Fastned niet onberoerd. Het bedrijf heeft een netwerk van 123 stations waar automobilisten met een elektrische auto hun accu kunnen opladen. De overgrote meerderheid daarvan (100) staat in Nederland. Daarnaast zijn er laadstations in Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf lijdt naar eigen zeggen nog onder het feit dat veel mensen thuiswerken en daardoor minder hun auto hoeven op te laden.

FastNed
Lees ook:
FastNed betaalt bijna 2 miljoen voor overname concurrent

Omzet lager dan in eerste kwartaal

In de maanden juli tot en met augustus nam de omzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder toe met 54 procent tot ruim 1,6 miljoen euro.

Als je de vergelijking maakt met het tweede kwartaal, dan blijkt de omzet wel gestegen. Toen was de omzet slechts 1 miljoen euro. De omzet in het derde kwartaal is nog wel iets lager dan de 1,7 miljoen euro van de eerste drie maanden van het jaar.

15 auto's per dag

Er kwam in het derde kwartaal 167.000 keer een auto langs bij de 100 laadstations van Fastned om op te laden. Dat betekent gemiddeld 75 per uur.

Bij elk station werd er gemiddeld minder dan 15 keer per dag opgeladen. Dat betekent dat als er de hele nacht geen klant is, de rest van de dag er bij elk laadstation gemiddeld één klant per uur komt. Dat is nog erg weinig.

Volle
Lees ook:
Volle accu duurder dan volle tank: politici vermoeden snellaadkartel

Meer elektrische auto's

Topman Michiel Langezaal vindt niettemin dat er duidelijk herstel te zien is na het dieptepunt in maart. Hij ziet ook nog andere lichtpuntjes. Er werden namelijk meer volledig elektrische voertuigen geleverd de afgelopen periode. Dus zodra mensen weer meer gaan rijden verwacht Fastned weer meer omzetgroei.

Daarom blijft het bedrijf voorlopig uitbreiden door nieuwe en grotere stations te bouwen. Fastned werkt al langer aan een Europees netwerk van duizend snellaadstations. Tot nu toe heeft het bedrijf er 126 in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Slechte financiële positie

Het is de vraag in hoeverre Fastned zijn groeiplannen zal weten te realiseren. Financieel staat Fastned er namelijk beroerd voor. Het eigen vermogen was eind juni negatief: -13,1 miljoen euro. Fastned wist in juli wel nieuwe obligatieleningen uit te geven, waardoor het voor 13 miljoen euro ophaalde.

Verder werd de overname van 16 snellaadstations van Mister Green gefinancierd met de uitgifte van bijna 2 miljoen euro nieuwe aandelen. Fastned heeft naar eigen zeggen tot in 2022 genoeg liquide middelen.

Thuis
Lees ook:
Thuis je auto laden of toch snelladen, wat heeft de toekomst?