Ook de houders van Britse Unileveraandelen zijn zojuist in grote meerderheid akkoord gegaan met de plannen om het hoofdkantoor in Rotterdam op te doeken en een volledig Brits bedrijf van Unilever te maken. De Nederlandse aandeelhouders gaven vorige maand al groen licht.
Maar liefst 99,5 procent van de aandeelhouders stemde in met het voorstel, dat vooral in Nederland gevoelig ligt. Als er geen gekke dingen gebeuren, wordt Unilever per 29 november een volledig Brits bedrijf.
Hoofdkantoor
Unilever wil al jaren af van de ingewikkelde juridische structuur die het nu heeft. Om makkelijker overnames te kunnen doen en bedrijfsonderdelen te verkopen, wil het verder met één hoofdkantoor en één aandelenklasse.
Nu heeft het Nederlands-Britse bedrijf nog een hoofdkantoor in Rotterdam en een in Londen. Ook heeft het twee soorten aandelen: Nederlandse NV-aandelen en zogeheten PLC-aandelen in het Verenigd Koninkrijk.
Verhuizing
Met de instemming van beide groepen aandeelhouders moet het nu wel heel gek lopen wil de verhuizing niet doorgaan. Formeel moet het Britse High Court nog zijn fiat geven.

Op 27 november kan er voor het laatst worden gehandeld in Nederlandse Unileveraandelen. Op 29 november wordt Unilever dan echt helemaal Brits.
Donkere wolk
Toch hangt er nog een donkere wolk boven de plannen. Unilever maakt zich zorgen over een wet die binnenkort moet worden behandeld door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel van GroenLinks zou aandeelhouders van Unilever opzadelen met een rekening van 11 miljard euro. Unilever heeft te kennen gegeven dat het de verhuisplannen intrekt, als de wet er komt.
Het is niet aannemelijk dat die wet nog voor de vertrekdatum in werking kan treden, zelfs al zou er een parlementaire meerderheid voor zijn. Ook dat is overigens nog volstrekt onduidelijk.
Risico
Maar de vraag is welk risico Unilever bereid is om te lopen. Het wetsvoorstel zegt namelijk als dat de exitbelasting met terugwerkende kracht, op 18 september, wordt ingevoerd. Dat kan dus betekenen dat Unilever vertrekt, en later alsnog de rekening gepresenteerd krijgt.
Op dit moment is niet duidelijk hoe en wanneer Unilever gaat besluiten of dat risico reëel is of niet. In een korte verklaring liet het bedrijf vrijdag weten dat het het wetsvoorstel bestudeert.
Had ook anders kunnen lopen
Dat Unilever nu hoogstwaarschijnlijk verhuist naar het VK is een bittere pil voor het kabinet. Nog maar twee jaar geleden had het er juist alle schijn van dat Unilever een volledig Nederlands bedrijf zou worden.
Toen al wilde het bedrijf van zijn ingewikkelde juridische structuur af, maar koos het voor Nederland. Dat had onder andere te maken met de beloofde afschaffing van de dividendbelasting. Die ging uiteindelijk niet door, net als het opdoeken van het Britse hoofdkantoor.