Dividend

Shell-concurrent Aramco brengt begroting Saoedi-Arabië in gevaar

12 oktober 2020 06:18
Beeld © EPA

Oliebedrijf Aramco, een van de meeste waardevolle beursbedrijven ter wereld, is al jaren dé melkkoe van Saoedi-Arabië. Met de miljarden aan dividend vult de oliestaat het gat op de begroting. Maar die tijd is volgens kredietbeoordelaar Moody’s voorbij.

Aramco is het grootste oliebedrijf ter wereld en voor 98 procent in handen van de regering van Saoedi-Arabië. Een deel is naar de beurs gebracht, maar de macht (en de oliedollars) blijven in handen van de oliesjeiks.

Karige Prinsjesdag

Dat tikt aan voor de schatkist. Aramco heeft namelijk beloofd om de komende jaren 75 miljard dollar (ruim 63 miljard euro) uit te keren aan dividend. Elk jaar weer. Klinkt niet alleen veel, dat is het ook. Dat bedrag staat gelijk aan bijna 10 procent van het BBP (wat er in totaal in een jaar wordt verdiend in een land). En die miljarden heeft de regering hard nodig heeft.

De Saoedische variant van Prinsjesdag ziet er volgens kredietbeoordelaar Moody’s binnenkort een stuk minder gezellig uit. "Het is onwaarschijnlijk dat de regering deze manoeuvre na 2021 kan herhalen", aldus de onderzoekers in een onlangs verschenen rapport. Het bedrijf moet namelijk veel investeren en deed onlangs een dure overname. Het kan de enorme dividendbetalingen volgens Moody’s nooit volhouden.

Om die dividendbetaling te vergelijken met andere bekende namen. Het is vijf keer zoveel als Shell vorig jaar aan beleggers gaf en ruim vijf keer meer dan Apple uitkeerde. Apple, dat overigens stuivertje wisselt met Aramco als meest waardevolle beursbedrijf ter wereld.

Miniatuurvoorbeeld
Apple tikte onlangs nog de 2 biljoen grens aan

Apple schrijft geschiedenis: bedrijf is 2000 miljard waard

Ontslagen

Aramaco wil zich koste wat kost aan zijn belofte houden en dividend uitkeren. Het heeft honderden werknemers ontslagen, gaat onderdelen afstoten en wil minder geld uitgeven. Een beslissing die volgens de kredietbeoordelaar niet te rijmen valt met investeringen die er aan komen.

Hans van Cleef, olie-analist bij ABN Amro, begrijpt de kritiek van Moody’s wel. "In Saudi-Arabië, maar ook elders, hebben ze de begroting gebaseerd op een veel hogere olieprijs. We kenden eerst prijzen van 100 dollar per vat, dat ligt nu structureel onder de 70 dollar en nu zelfs onder de 40 dollar."

Terug op niveau

En dat heeft grote gevolgen. Een land als Saudi-Arabië rekende zich rijker dan het was. "Ze hebben flinke reserves, maar ook voor hun begint het zijn tol te eisen." Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal de vraag naar olie op zijn vroegst pas in 2022 terug zijn op het niveau van voor de coronacrisis.

Van Cleef denkt dat het nog wel langer gaat duren. "Het zal langer duren voordat de vraag terugkeert. Of de prijs dan ook weer flink gaat stijgen, zal ook afhangen van het aanbod. Een overaanbod, waarvan nu sprake is, kan veranderen in een tekort. Dat kan dan weer leiden tot een prijsstijging."

Miniatuurvoorbeeld
Een hogere olieprijs? Dat duurt nog eventjes

RTL Z Voorbeurs: 'Olieprijs zal niet snel herstellen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van