Doorstart Wibra in België, de 200 winkels in Nederland blijven open
Wibra België is failliet, maar er komt een doorstart voor 36 van de 81 winkels. In Nederland doet de keten het een stuk beter. Fans van het merk Dasty hoeven dan ook niet bang te zijn dat ze van hun favoriete schoonmaakmiddelen verstoken blijven.
Wibra draaide in België al jarenlang met verlies, legt woordvoerder Maarten Hagg uit. Op de vraag of het daarbij ging om een paar miljoen zegt hij: "In die richting ja." Die verliezen werden opgevangen door de winsten die in Nederland werden gemaakt, maar dat was uiteindelijk niet houdbaar.
Wibra Nederland gezond
Zo werd in 2018 (het laatste jaar waarover Wibra cijfers heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel) op een omzet van 161,1 miljoen euro een nettowinst van 1,3 miljoen euro gemaakt. Zonder een paar miljoen verlies in België had dat dus een paar keer zo groot kunnen zijn.
In Nederland, waar ruim 200 Wibrawinkels zijn, gaat het veel beter. "We zijn in Nederland structureel gezond", aldus Hagg. Het bestuur van Wibra is dan ook heel optimistisch over de toekomst, zegt hij.
Dasty-fans
Wibra mag als enige in Nederland, België en Luxemburg de schoonmaakmiddelen van het Italiaanse Dasty verkopen. Dat merk heeft een aantal enthousiaste fans. Die hebben zelfs een eigen Facebookpagina gemaakt, waar tips worden gedeeld en voor en na foto's van vieze ovens, caravans en tassen.
Welk deel van de omzet en het resultaat uit de verkoop van Dasty komen wil Wibra niet bekend maken. Wel is er onlangs begonnen met de verkoop van producten van Dasty aan bedrijven. Dat wil in ieder geval aangeven dat er van die kant vraag naar is.
Doorstart België
De financiële positie van Wibra is goed. Eind 2018, het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn, was het groepsvermogen 65,3 miljoen euro, op een balanstotaal van 93,3 miljoen euro.
De Nederlandse holding, die indirect 100 procent van de aandelen heeft, gaat dan ook een doorstart maken met 36 winkels in België. Dat zijn de filialen die renderend zijn, of op korte termijn renderend te maken zijn.
Eindelijk ingegrepen
Er lag al wel een plan voor België. Eind vorig jaar werd dan ook besloten tot een reorganisatie, waarbij het assortiment beter werd afgestemd op de klanten, de presentatie in de winkels werd verbeterd en aan de communicatie naar klanten, zoals via reclame, werd gesleuteld.
Opmerkelijk genoeg was er niet eerder ingegrepen. Dat lijkt vreemd, België was goed voor een derde van de omzet en het was een 'bleeder', die de resultaten van het goed draaiende Nederland onderuit haalden.
Corona dwarsboomde verbetering
Die reorganisatie had wel resultaat, zegt Hagg, 'maar toen kwam de coronacrisis'. De winkels in België moesten twee maanden dicht, terwijl de kosten wel doorliepen.
Wibra vroeg in België een gerechtelijke reorganisatie aan en stelde voor om 45 winkels te sluiten en met de resterende 36, waarvoor meer perspectief werd gezien, verder te gaan. Maar dat voorstel liep aanvankelijk mis bij de rechter, vertelt Hagg.
Nu is er dan toch een doorstart.
50 jaar Zeeman: 'Ongelooflijk knap dat ze er nog zijn'
Groei
Wibra denkt verder te kunnen groeien, zowel met stenen winkels als online, aldus Hagg. Ook in België ziet hij kansen, zowel in Vlaanderen, als in Wallonië en Brussel. De Belgische winkels waar Wibra mee verder gaat, liggen ook verspreid door het hele land.
Doelstellingen van Wibra voor de komende jaren wil Hagg niet geven. Door de coronacrisis weten klanten de winkels in ieder geval beter te vinden, zegt Hagg.
Nu de slechtstdraaiende winkels in België worden gesloten, zal het resultaat uit België na een doorstart veel minder of niet meer drukken op het totale resultaat van Wibra.
