'QAnon' uit de handel

Bol.com verwijdert boeken met complottheorieën uit webwinkel

08 oktober 2020 16:49 Aangepast: 09 oktober 2020 14:37
Beeld © ANP

Boeken waarin complottheorieën uit de doeken worden gedaan zijn tijdelijk niet meer verkrijgbaar bij Bol.com. Dat laat het bedrijf RTL Z weten. Zo worden onder andere boeken over de 'QAnon-theorie' tijdelijk niet meer verkocht.

Het gaat bijvoorbeeld om het boek QAnon, An Invitation to the Great Awakening. In dat boek wordt - zonder bewijs - beschreven hoe een internationaal pedofielennetwerk de touwtjes in handen zou hebben op het wereldtoneel. Sinds donderdagmiddag is dat boek niet meer te koop bij Bol.com. 

Virus

Een ander voorbeeld is een boek van de Nederlandse schrijver Robin de Ruiter. In 'Coronacrisis: het einde van ons individueel zelfbeschikkingsrecht is nabij' trekt hij de ernst van het coronavirus in twijfel. De Ruiter suggereert dat het virus de opmaat is naar de vestiging van een nieuwe wereldorde, onder leiding van een leider waaraan de hele wereld is onderworpen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus lijken complottheorieën dan ook aan invloed te winnen. Experts wereldwijd waarschuwen al langer voor het gevaar dat schuilgaat in het geloof in dat soort onbewezen en ontkrachte verhalen. Zo beschouwt de Amerikaanse FBI de 'QAnon'-theorie zelfs als terreurdreiging. RTL Z wilde daarom weten waarom Bol.com dergelijke boeken toch verkoopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Onbewezen, ontkracht, maar onrendabel? Het verdienmodel van complottheoretici

Hoge uitzondering

Een woordvoerder van Bol.com laat weten dat het verwijderen van boeken uit de winkel slechts bij hoge uitzondering gebeurt. Alleen bij boeken die aanzetten tot discriminatie en haat. Bij andere controversiële onderwerpen wordt per boek een afweging gemaakt.

"Om goed te kunnen beoordelen wat wordt ervaren als controversieel, discriminerend/kwetsend luisteren we dagelijks naar de feedback van onze klanten en partners en gaan we in gesprek met overheden en externe experts. We blijven leren en ons beleid continu ontwikkelen volgens voortschrijdend inzicht, passend bij de actualiteit in Nederland en België", meldt Bol.com in een schriftelijke verklaring.

Vrijheid van meningsuiting

Toch wijst Bol ook op de vrijheid van meningsuiting. "We streven dan ook naar het beschikbaar stellen van zoveel mogelijk boeken." De boeken die nu offline zijn gehaald, worden eerst goed bekeken 'zodat we experts om advies kunnen vragen en zodat we een goed label kunnen formuleren indien nodig'.

Bol.com is op die manier ook omgegaan met anti-vaccinatie boeken, laat het weten. Bij die boeken is nu een disclaimer te vinden waarin tegen vaccinatie wordt geageerd.

Video: Complottheorieën over corona niet zonder gevaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van