Jeff Bezos onder vuur

Europarlementariërs vragen of Jeff Bezos ze bespioneert

07 oktober 2020 19:15 Aangepast: 07 oktober 2020 22:47
Jeff Bezos Beeld © AFP

Een groep Europarlementariërs heeft Jeff Bezos, baas van webwinkel Amazon, in een brief om opheldering gevraagd. Ze vragen of zijn bedrijf een inlichtingsdienst creëert die politici, vakbondsleden en personeelsleden wil bespioneren.

Leïla Chaibi, een Franse politica, schreef de brief samen met 36 (voornamelijk) linkse partijen uit het Europees Parlement. Ze zeggen dat ze grote zorgen hebben over Amazon en de bedoelingen van het bedrijf. "Is het toezicht van Amazon opzettelijk gericht op vakbondsleden, Amazon-werknemers en politieke vertegenwoordigers (waaronder wijzelf) die mogelijk kritiek zouden kunnen uiten op zijn activiteiten?"

Vijandige politieke leiders

De brief komt nadat Amazon twee vacatures plaatste en vervolgens weer verwijderde. Het was op zoek naar 'inlichtingenanalisten', die zowel de Franse - als Spaanse taal machtig moesten zijn. Amazon zocht, zo viel in de vacature te lezen, mensen die 'verschillende bedreigen voor Amazon' konden opsporen. Het ging dan om vakbonden en 'vijandige politieke leiders'.

Eenmaal aangenomen moesten de analisten informatie verzamelen voor het bedrijf. Het zou dan gaan over 'gevoelige onderwerpen die zeer vertrouwelijk zijn, inclusief arbeidsorganiserende bedreigingen tegen het bedrijf'. Ook moest de nieuwe werknemers informatie achterhalen over 'dynamische situaties', bijvoorbeeld of er een protest tegen Amazon aan zat te komen.

Zorgen

De Europarlementariërs schrikken van de vacature. "We maken ons zorgen over de vraag of Europese vakbonden, maar ook lokale, nationale of Europese gekozen vertegenwoordigers worden beïnvloed door deze benadering van 'dreigingsmonitoring' van Amazon", valt te lezen in de brief.

De vraag is wat het bedrijf gaat antwoorden aan de bezorgde politici. Het reageerde al wel op zakenzender CNBC. Volgens een woordvoerder was de vacature 'niet een accurate omschrijving van de baan'. "Het is per vergissing gemaakt en is sindsdien gecorrigeerd." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van