Noodsteun

KPMG: vrijwel geen een bedrijf vroeg NOW-steun goed aan

07 oktober 2020 18:08 Aangepast: 08 oktober 2020 06:28
We mogen weer! Beeld © ANP

Bijna geen enkel bedrijf heeft op een correcte manier de NOW1-subsidie aangevraagd, stelt accountantskantoor KPMG. Vanaf vandaag moeten alle stukken voor deze coronasteun bij het UWV worden ingeleverd. Als er fouten worden vastgesteld, moet de ontvangen NOW-steun alsnog worden terugbetaald.

De eerste ronde van de NOW-regeling liep van maart tot en met mei. De overheid nam met die regeling het grootste gedeelte van de loonkosten van ondernemingen over. Daarmee waren miljarden gemoeid. De steun kwam tot stand onder stoom en kokend water. De snelheid was belangrijk.

Dat leidt tot fraude, maar in veel gevallen ook tot slordigheid. Geen enkel bedrijf is er in geslaagd in een keer een aanvraag goed te doen. "We verwachten wel problemen", zegt Olaf Leurs van KPMG. Dit omdat het volgens hem voor bedrijven 'lastig was om de NOW goed in te vullen en goed aan te vragen'.

"Een van de dingen die je moest doen, was schatten wat de omzetdaling zou worden. Dit tegen opzichte van de omzet van vorig jaar. Ik denk niet dat het bedrijven gelukt is dat goed te schatten", aldus Leurs.

Miniatuurvoorbeeld
Naar deze bedrijven gingen de steun

Bijna 8 miljard aan noodsteun: check hier naar welke bedrijven het ging

Wacht niet te lang

De voorschotten zijn uitgekeerd en vanaf vandaag vindt de controle plaats. Is er minder dan 20.000 euro aangevraagd, dan controleert het UWV steekproefsgewijs. Voor bedragen tussen de 20.000 en de 100.000 euro is een verklaring nodig van een onafhankelijke partij. Is er meer dan 100.000 uitgekeerd, dan is de accountant aan zet. 

Ondernemers hebben een half jaar de tijd om eventueel teveel verkregen noodsteun terug te betalen. Accountants waarschuwen echter: als je nu al weet dat je waarschijnlijk moet terugbetalen, wacht dan niet te lang.

"We hebben er gesprekken met bedrijven over. Als zij nu al zien dat de omzetdaling heel erg mee viel, dan zeggen we wacht niet tot volgend jaar. Breng het werkelijke getal nu in beeld", aldus Arjan Brouwer van PWC.

Volgens de accountant kan dat aanleiding zijn om met het UWV in contact te komen en bijvoorbeeld al een deel van de steun terug te betalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Waarschijnlijk moeten veel steun terugbetalen

'Veel bedrijven moeten deel NOW-steun terugbetalen aan UWV'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van