Bedrijven

Boete voor Gazprom en Shell vanwege pijplijn om Polen heen

07 oktober 2020 14:41 Aangepast: 07 oktober 2020 14:43
Shell topman Ben van Beurden met Alexej Miller van Gazprom. Beeld © Getty

De Poolse mededingingsautoriteit heeft onder meer Gazprom en Shell een boete opgelegd vanwege de aanleg van een gaspijplijn van Rusland naar Duitsland. Met die pijplijn, Nord Stream 2, kan Rusland West-Europa rechtstreeks van gas voorzien. Dat belemmert de concurrentie in Polen en maakt het gas daar duurder, zegt de autoriteit.

Veruit de hoogste boete (omgerekend 6,5 miljard euro) was er voor Gazprom dat de grootste investeerder is in de pijplijn. Het is met 10 procent van de omzet de maximale boete die de Poolse mededingingsautoriteit kan opleggen.  

Voor Shell bedraagt de boete 30,2 miljoen zloty  (6,7 miljoen euro)  Ook de andere bij de bouw betroken bedrijven Engie, Uniper, OMV en Wintershall kregen een boete. Gazprom is voor 50 procent financier van de gasleiding. De vijf andere bedrijven voor de overige 50 procent.

Om lastige landen heen

Nord Stream 2 is een dubbele gasleiding van ruim 1200 kilometer. De pijplijn wordt in Noord Duitsland aangesloten op het bestaande gasnet waardoor meer Russisch gas rechtstreeks naar West-Europa kan worden vervoerd. De eerste pijplijn is al af. De tweede bijna.  

Jaarlijks gaat er dan straks 110 miljard kubieke meter gas doorheen richting Duitsland. Door de pijpleiding door zee te laten lopen wordt Rusland minder afhankelijk van buurlanden zoals Oekraïne en Polen waar het gas anders doorheen zou moeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Shell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg

Verbazingwekkend

Volgens de president van de Poolse kartelwaakhond UOKik komt met de pijplijn over zee niet alleen de Poolse gasvoorziening in gevaar. "Het afmaken van dit project zorgt voor een grotere afhankelijkheid van Russisch gas, niet alleen voor Polen maar ook voor Europese landen."   

Hij zegt: "Het is verbazingwekkend dat westerse bedrijven niet begrijpen dat deelnemen in deze onderneming niet alleen concurrentieverstorend werkt, maar ook de Europese energiezekerheid bedreigt. De UOKiK eist dat de bedrijven zich binnen dertig dagen terugtrekken uit het project."

Oneens

Gazprom zei vandaag dat het in beroep gaat tegen de maatregel. Een woordvoerder van Shell wil er niet veel over kwijt. "We zijn het helemaal niet eens met de beslissing van UOKiK. We bekijken waarom deze beslissing is genomen en of we stappen ondernemen."

Nord Stream 2 ligt niet alleen vanwege de tegenwerking vanuit Polen onder druk. Ook de Amerikaanse regering dreigt met sancties tegen de bedrijven die eraan meewerken. En in Duitsland gaan stemmen op het project te staken omdat Rusland de Russische oppositieleider Navalny zou hebben vergiftigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van