Koers stijgt bijna 12 procent

PostNL verhoogt winstverwachting: dividend voor aandeelhouders, bonus voor personeel

06 oktober 2020 10:27 Aangepast: 06 oktober 2020 11:11
PostNL verhoogt wederom de winstprognose Beeld © ANP HH / Peter Hilz

De zaken gaan bij PostNL nóg beter dan verwacht. Door het coronavirus bestellen we meer online en daardoor zal de winst hoger uitvallen dan het bedrijf eerder dacht. PostNL geeft het personeel een bonus en deelt weer dividend uit aan aandeelhouders.

PostNL haalt betere resultaten tijdens de coronacrisis dan verwacht. Het postbedrijf heeft er de handen vol aan om alle pakketjes die we in webshops bestellen thuis te bezorgen.

In het tweede kwartaal draaide PostNL al goed en die positieve trend zette door in de maanden juli tot en met september.

Beleggers zijn enthousiast, mede omdat PostNL zegt weer dividend te gaan uitkeren. De koers van PostNL stijgt vanochtend zo'n 12 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'PostNL profiteert van pakketten'

Handelsupdate

In een handelsupdate schrijft PostNL dat er sprake is van een 'sterk operationeel resultaat' in het derde kwartaal. Daarom verhoogt het bedrijf de verwachtingen voor heel 2020. 

Het bestuur gaat uit van een resultaat vóór aftrek van rente en belastingen (zonder bijzondere posten) (genormaliseerde Ebit) van minimaal 175 miljoen euro. Dat is fors meer dan waar het begin augustus, bij de publicatie van de cijfes over het tweede kwartaal nog vanuit ging.

Prognose voor de tweede keer verhoogd

Toen rekende PostNL op een Ebit-winst (zonder bijzondere posten) die 'sterk' boven de daarvoor aangegeven bandbreedte van tussen de 110 en 130 miljoen euro zou liggen. In juli verhoogde PostNL ook al de winstprognose.

Over 2019 bedroeg de genormaliseerde Ebit-winst op 135 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

25 procent meer pakketjes: PostNL optimistischer over 2020

Balans versterkt

PostNL versterkt de financiële positie ook via een zogeheten sale-en-leaseback overeenkomst. Die houdt in dat PostNL vier postsorteercentra plus het internationale sorteercentrum verkoopt aan de Nederlandse vastgoedinvesteerder Urban Industrial en vervolgens terughuurt.

Dat levert 150 miljoen euro op aan contanten en een boekwinst van 61 miljoen euro.

Dividend

Door de betere financiële positie kan het concern geld steken in de versnelde digitalisering. Verder zegt PostNL over 2020 weer dividend aan de aandeelhouders te betalen.

De eigen medewerkers profiteren ook mee van de goede resultaten. Zij krijgen in januari een bonus van 250 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van