Ga naar de inhoud
Drukte bij commerciële testers en GGD

Wachttijd uitslag sneltests corona loopt op

Beeld © Robin Utrecht

De drukte bij commerciële sneltesters lijkt toe te nemen nu het aantal besmettingen groeit. Ook bij de GGD moet je langer wachten op de uitslag.

Een aantal weken terug kreeg je, als je voor 12:00 uur 's middags was getest, nog dezelfde dag de uitslag, zegt Albert Akkermans, directeur van Medicorps, dat commerciële coronatests doet.

Later liep de wachttijd voor de uitslag op tot 24 uur en inmiddels krijgen klanten te horen dat het gemiddeld 36 uur duurt.

'Minder lang wachten'

Medicorps heeft eigen verpleegkundigen in dienst die thuis bij mensen een coronatest afnemen. Bedrijven sluiten een abonnement af, met de bedoeling dat hun personeel minder lang thuis de uitslag hoeft af te wachten dan wanneer ze zich bij de GGD laten testen.

Klanten zijn onder meer scholen en kinderdagverblijven."96 procent van de uitslagen is nog steeds negatief, dus veel werknemers zitten onnodig thuis", aldus Akkermans.

Wat
Lees ook:
Wat meet de PCR-coronatest precies (en wat niet)?

Labs zijn de bottleneck

Dat de wachttijd is opgelopen komt doordat de labs de stijging van het aantal afgenomen tests niet genoeg kunnen bijbenen, legt Akkermans uit.

Zelf heeft Medicorps meer mensen aangenomen om tests bij mensen thuis af te nemen. Het gaat ruwweg om een verdubbeling van het aantal medewerkers per week, aldus Akkermans.

Kosten

Een PCR-coronatest (de coronatest zoals de GGD hem ook uitvoert) kost bij Medicorps 160 euro, maar de uitslag kan een paar dagen duren. Voor 240 euro heb je een sneltest, waarvan de uitslag nu dus binnen 36 uur moet binnen zijn.

Ook bij de GGD moet je overigens langer wachten op de uitslag van een coronatest. Een paar weken terug was van 93 tot 94 procent de uitslag binnen 48 uur binnen, inmiddels is dat gedaald tot 85 procent, aldus woordvoerder Sonja Kloppenburg.

Een deel is sneller binnen, volgens de laatste cijfers is van 28,4 procent de uitslag er al binnen 24 uur. Een test bij de GGD is gratis.

WHO:
Lees ook:
WHO: tien procent wereldbevolking heeft corona gehad

31 minuten in de wacht: spreek je naam in

Andere commerciële testers lijken het, net als Medicorps, ook druk te hebben. Zo belde RTL Z met Stadskliniek, dat acht vestigingen in Nederland heeft.

Na 31 minuten zei de stem op een bandje dat de eerste lijn die vrij kwam voor de beller was, maar toen het moment daar was, volgde de boodschap dat Stadskliniek niet in staat was om de beller te woord staan. Het verzoek volgde om naam en telefoonnummer in te spreken.

Coronalab en Huisartslab

Ook bij Coronalab stonden we lang in de wachtrij. RTL Z legde na 18 minuten de hoorn op de haak.

Bij Huisartslab werd na tien minuten de telefoon opgenomen. Bij een gewone test duurt het tussen de 24 en 60 uur voor er een uitslag is. Een test kost 100 euro en 60 euro per persoon als je je met twee of meer personen uit één leef- of werkgemeenschap meldt.

De uitslag van een sneltest is sneller, wordt verteld, hoeveel sneller wordt niet gezegd. Ook de prijs kon de medewerker ons niet vertellen.

Ernst Kuipers over besmette Trump: 'Je wordt niet zomaar opgenomen'

01:14
Dit is een artikel van