Maat is vol

Curator dreigt met faillissementsaanvraag Spyker

05 oktober 2020 14:56 Aangepast: 05 oktober 2020 16:03
Spyker-topman Victor Muller in een B6 Venator. Beeld © ANP

Curator Willem Jan van Andel, die het bankroet van marketingbedrijf Spyker Events afwikkelt, heeft er genoeg van. Na jarenlang op geld te hebben gewacht, staat hij klaar om het faillissement van sportwagenbouwer Spyker NV aan te vragen. "Ik wacht nog één week."

Dat zegt Van Andel tegen RTL Z naar aanleiding van de verschijning van het nieuwste curatorenverslag van Spyker Events & Branding. Spyker-topman Victor Muller is ervan overtuigd dat hij de aanvraag tot faillissement nog net op tijd kan afwenden.

Miljoenenschuld

Spyker Events ging eind 2014 op de fles, in de nasleep van het faillissement van haar moederbedrijf Spyker NV. Topman Victor Muller wist destijds het bankroet van het moederbedrijf terug te draaien dankzij een akkoord met zijn schuldeisers, maar de voormalige marketingdochter van de autoproducent bleef failliet.

Schuldeisers van Spyker Events hadden in totaal zo'n 2 miljoen euro van het bedrijfje tegoed. In 2016 liet Van Andels voorganger Henk Pasman al weten Spyker NV verantwoordelijk te houden voor een deel van de schade, en naar de rechter te stappen om betaling af te dwingen.

Verbroken beloftes

Wat volgde is een slepende periode waarin de curator steeds maar weer uitstel verleende na toezeggingen door Muller, die telkens niet werden nagekomen.

Vorig jaar zomer leek Van Andel eindelijk een definitieve deal met Spyker te hebben bereikt. De autoproducent zou een deel van het boedeltekort van het voormalige dochterbedrijf betalen.

Maat vol

Maar vijftien maanden later is er nog steeds geen cent betaald. Eind juni schreef de curator dat hij Spyker 'voor de laatste keer een termijn heeft gesteld voor de betaling van de openstaande schuld.' Ook in de drie maanden daarna verleende de curator nog 'meerdere keren uitstel'.  

Dat Spyker ook recent niet over de brug kwam, is opmerkelijk omdat het bedrijf eind augustus bekend maakte een flinke kapitaalinjectie van rijke Russen te hebben ontvangen. Daarmee zou Spyker na jaren kwakkelen weer sportwagens kunnen gaan bouwen en ook de vordering uit een andere failliete boedel gaan betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Victor Muller gaat Spyker opnieuw proberen groot te maken

Maar ook in september bleef Van Andel wachten op zijn geld. In het meest recente curatorenverslag van Spyker Events, dat twaalf dagen geleden verscheen, schrijft de curator dan ook dat de maat wat hem betreft vol is. Hij kondigt aan een faillissement van Spyker NV aan te zullen vragen.

Aanvraag faillissement

Navraag bij Van Andel leert dat er toch nog één keer uitstel is verleend. "Vorige week vrijdag ontving ik een e-mail van Victor Muller, waarin hij aankondigt dat binnen één week alles alsnog wordt geregeld."

"Dat is inmiddels wel een belofte in de categorie 'eerst zien, dan geloven'", zegt Van Andel. De curator erkent dat Muller bij de afwikkeling van dit faillissement vaker toezeggingen heeft gedaan, die niet werden waargemaakt. 

Toch ziet Van Andel geen bezwaar tegen een nieuw uitstel. "Ach, een week kan er nog wel bij. Ik wacht nu af of Spyker dit keer wel doorkomt. Als dat niet het geval is, zal ik het faillissement van het bedrijf aanvragen."

Goede communicatie

Spyker-topman Muller laat weten dat dat niet nodig zal zijn. "Dit is maar een klein dingetje, waarover we goed communiceren met de curator." Volgens Muller betreft het een regeling waarmee slechts 52.000 euro is gemoeid.

"Dit wordt binnenkort samen opgelost. Het is natuurlijk pas 100 procent gegarandeerd als alles is afgewikkeld en betaald, maar het is inderdaad de intentie om dat nu binnen een week te regelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwaargewichten gaan surseance Sissy-Boy begeleiden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van