Ga naar de inhoud
8 miljoen euro

Hifi-ondernemers verliezen miljoenenzaak tegen Rabobank

Hobo-filiaal in Apeldoorn, een van de vijf winkels die werden doorgestart Beeld © Google Maps

De ondernemers achter elektronicaketen Hobo Hi-Fi kunnen fluiten naar hun claim van 8 miljoen euro op Rabobank.

Hobo, destijds met 15 speciaalzaken de grootste hifi-keten van Nederland, ging in de herfst van 2014 failliet. Eigenaren Rogier en Menno Gülicher wisten met vijf winkels door te starten, maar verloren het grootste deel van hun bedrijf.

Miljoenenclaim

In 2018 kondigden zij aan met een schadeclaim van 8 miljoen euro op Rabobank naar de rechter te stappen. Volgens de ondernemers had hun huisbank de schade veroorzaakt, door veel te snel de stekker uit het winkelbedrijf te trekken.

Kwakkelende
Lees ook:
Kwakkelende elektronicaketen BCC wordt weer Nederlands

De ondernemers beschuldigden Rabobank ervan 'een overval' te hebben gepleegd door tijdens de besprekingen over de toekomstplannen opeens de geldkraan dicht te draaien, de schulden op te eisen en de winkels leeg te halen.

Dat zou onnodig zijn geweest omdat Hobo Hi-Fi de financiële verplichtingen zou zijn nagekomen en de bank voldoende onderpanden zou hebben.

Rabo niet onzorgvuldig

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam blijkt dat de Hobo-eigenaren hun zaak onlangs hebben verloren. Volgens de rechter 'handelde Rabobank niet onzorgvuldig toen zij het krediet beëindigde'.

De rechter vindt het begrijpelijk dat Rabobank de stekker uit de financiering trok om de regie in eigen hand te houden. Ook hoefde de bank geen opzegtermijn in acht te nemen.

Mogelijk hoger beroep

Rabobank laat weten geen commentaar te geven op de zaak. "Wij kunnen geen uitspraken doen over zaken die met klanten te maken hebben", aldus woordvoerder Eric Lagerwey.

Volgens hun advocaat Mark Murris overwegen de ondernemers in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. "Zij zijn zeer teleurgesteld in de afloop van de rechtszaak en de wijze waarop de rechtbank haar beslissing heeft gemotiveerd. Een hoger beroep ligt dan ook voor de hand." 

Hobo van Hofboer en Boellaard

Hobo Hifi werd in 1975 opgericht door ondernemers John Hofboer en Fred Boellaard, en genoemd naar de eerste letters van hun achternamen. Na hun eerste winkels in Arnhem en Apeldoorn groeide Hobo langzaam uit tot een keten speciaalzaken die vooral exclusieve geluidsapparatuur aan de man bracht.

In 2007 verkocht de toenmalige eigenaar Hobo aan ondernemers Rogier en Menno Gülicher, die het bedrijf samenvoegden met hun vijf eigen winkels. Zo groeide het aantal vestigingen tot 13. In de jaren daarna groeide Hobo verder, tot 17 winkels op het hoogtepunt.

Maar in 2013 kwam Hobo Hi-Fi in de financiële problemen toen de markt voor dure audioapparatuur inzakte. Na het faillissement in 2014 maakte het bedrijf in afgeslankte vorm een doorstart. Hobo heeft nog vestigingen in Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Den Bosch en Den Haag.