Door tweede golf

Baas van KLM verwacht nieuwe ontslagronde

02 oktober 2020 17:30 Aangepast: 02 oktober 2020 17:39
KLM-topman Pieter Elbers staat, geflankeerd door minister Wiebes van Economische Zaken, de pers te woord op 13 maart 2020. Beeld © ANP

Pieter Elbers, ceo van KLM, vreest voor een nieuwe ontslagronde. Die komt bovenop de duizenden banen die eerder dit jaar al zijn geschrapt. KLM heeft volgens de topman veel last van de tweede golf aan coronabesmettingen en de nieuwe beperkingen die overheden opleggen.

"Deze ongecoördineerde aanpak van landen heeft tot veel verwarring geleid en het vertrouwen van klanten aangetast. De realiteit wijkt dus stevig af van de verwachtingen die we voor de industrie in de zomermaanden nog hadden", schrijft Elbers in een bericht aan het eigen personeel.

Hoeveel mensen er ontslagen worden, is niet duidelijk. Wel zegt de topman dat als er nog eens 10 procent minder vluchten worden uitgevoerd, KLM nog zo’n 1500 arbeidsplaatsen minder nodig heeft.

De luchtvaartmaatschappij kondigde in de zomer al aan zo'n 5000 medewerkers te ontslaan om te bezuinigen. "We houden nu dus echter rekening met nog minder productie, wat uiteindelijk directe invloed zal hebben op de hoeveelheid mensen die nodig is", aldus Elbers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM sluit deal met piloten en dient reorganisatieplan in

Zorgen bij de vakbond

Jan van den Brink, vakbondsbestuurder bij FNV Grondpersoneel, maakt zich zorgen over de situatie. "Zoals het nu gaat, ziet er niet goed uit. Want hoe meer oranje vlekken op de wereldkaart, hoe minder er wordt gevlogen", geeft hij aan.

Maar de FNV'er weet ook dat de omstandigheden in de coronacrisis soms snel kunnen veranderen. "Het gaat omhoog en omlaag. We hebben met KLM afgesproken om elk half jaar opnieuw naar het scenario te kijken. Laten we eerst het volgende meetmoment afwachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van