Ga naar de inhoud
Optimisme neemt toe

Meer ondernemers verwachten coronacrisis te overleven

Drukte in een winkelstraat in Rotterdam, eind juli 2020. Beeld © ANP

Ondernemers zijn een stuk positiever geworden over de overlevingskansen van hun bedrijf. Steeds meer van hen vertrouwen erop dat ze nog minstens een jaar kunnen voortbestaan.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, dat begin september onder ondernemers werd gehouden. In vrijwel alle sectoren nam het optimisme toe.

In de meeste bedrijfstakken verwacht meer dan de helft van de bedrijven dat ze minstens nog een jaar bestaan. Dat is fors beter dan tijdens de zomer: in juni dacht nog maar een kwart van de bedrijven te overleven.

Horeca

Alleen in de horeca is het vertrouwen laag. Een meerderheid (57 procent) denkt juist dat ze binnen een jaar op de fles moeten.

Het vertrouwen in de verhuur en handel in onroerend goed is juist het allerhoogst. Bijna 80 procent van de bedrijven verwacht het nog zeker een jaar vol te houden. Daarna volgt de informatie- en communicatiesector. Van hen is 70 procent vol vertrouwen over de toekomst.

Tweede golf

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, denkt dat het steunpakket van de overheid bijdraagt aan het optimisme. "Aan het begin van de coronacrisis was er veel onzekerheid, maar nu zien ondernemers dat het toch niet zo rampzalig is als gedacht. Ook draaien de meeste onderdelen weer door."

Hij benadrukt wel dat het onderzoek in september is gehouden. "Dat was voor dat er sprake was van een tweede golf. Wat ondernemers nu denken en verwachten, dat is onduidelijk." 

Weinig ontslagen

Bijna alle ondernemers zeggen dat de coronacrisis niet tot grote ontslagen leidt. Die zijn er relatief weinig. Slechts 0 tot 10 procent van de bedrijven geeft aan dat er personeel is ontslagen.

Twee sectoren springen er echter uit. Bij de kunstsector moest een kwart van de ondernemingen personeel ontslaan, in de reisbranche ging het om bijna 20 procent.

Coronacrisis
Tot nu toe weinig faillissementen
Coronacrisis niet terug te zien in faillissementen: laagste aantal in 21 jaar
Dit is een artikel van