'Medewerking fiscus nodig'

Schoonmakers: laat ons ook schoonmaken bij thuiswerkers

02 oktober 2020 18:25 Aangepast: 02 oktober 2020 20:01
De fiscus moet een hogere vergoeding van werkgevers voor schoonmaken mogelijk maken.' Beeld © Jaap Arriens

Schoonmaakbedrijven willen ook gaan schoonmaken bij werknemers die vanwege het coronavirus van hun werkgever thuis moeten werken. Het is dan wel nodig dat de regels van de fiscus worden aangepast.

Door het coronavirus werken meer mensen thuis en daardoor hoeft er minder te worden schoongemaakt, bijvoorbeeld op Schiphol. Dat raakt schoonmaakbedrijven.

Een oplossing kan zijn als bedrijven het schoonmaken van de thuiswerkplek van hun personeel gaan betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 20.000 werknemers van Amazon positief getest op corona

'Hogere vergoeding mogelijk maken'

Sommige opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven zijn daar al over in gesprek met schoonmaakbedrijven, zegt Piet Adema, voorzitter van schoonmaakbrancheorganisatie OSB.

"Het is echter wel nodig dat de fiscus meewerkt, zodat werkgevers een groter bedrag kunnen vergoeden voor thuiswerken", aldus Adema. Om wat voor bedrag het dan zou gaan kan hij nu nog niet zeggen.

Duurder

Als je schoonmaakt bij werknemers thuis dan gaat het om veel kleinere oppervlaktes dan bij kantoren. Je moet dus steeds weer naar een volgend adres, waardoor het schoonmaken van werkplekken van werknemers thuis duurder is dan het schoonmaken van een kantoor.

Daar staat echter tegenover dat werkgevers in de toekomst, doordat er meer wordt thuisgewerkt, minder zullen kwijt zijn aan het huren van kantoorruimte en aan zaken als verlichting, water, verwarming en bijvoorbeeld koffie, aldus Adema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lucinda is cleanfluencer: 'Ik hou van schoonmaken'

Verkiezingen

"Per saldo zullen ze echter duurder uit zijn", aldus Adema. Daarom dat hij er na de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer bij partijen op gaat aandringen dat werkgevers meer belastingvrij kunnen vergoeden.

Ook na corona zal er meer thuisgewerkt worden, in ieder geval meer dan voor dat het coronavirus losbarstte, denkt Adema. Vandaar dat een uitgebreidere regeling in zijn ogen ook dan nodig is.

'Tegen zwartwerken'

Met de regeling wil hij ook het 'zwart' schoonmaken tegengaan. Schoonmaakbedrijven hebben namelijk wel te maken met een cao. 

Adema wil een 'gelijk speelveld' creëren. Ook woordvoerder Erwin Vos van CSU, het grootste schoonmaakbedrijf in Nederland, wil graag een betere concurrentiepositie: "nu concurreren we met schoonmakers die zwart werken."

Definitie thuiswerkplek

Het is volgens Vos nodig om de definitie van een thuiswerkplek onder de loep te nemen. "Je moet daarbij niet alleen kijken naar een bureau, op kantoor heb je immers ook een pantry en een kantine".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor een 'witte' werkster heb je geen website nodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van