Tijd tikt weg

Spannende uren voor KLM: Hoekstra wil plannen zien, piloten nog niet akkoord

01 oktober 2020 12:26 Aangepast: 01 oktober 2020 14:32
Een crew van KLM op Schiphol. Beeld © Robin Utrecht

Voor KLM en het personeel neemt de spanning met het uur toe. Vandaag moet de luchtvaartmaatschappij de bezuinigingsplannen voorleggen aan minister van Financiën Wopke Hoekstra, maar een akkoord over een loonoffer van de piloten laat op zich wachten.

Vanochtend werd er wel een informeel akkoord bereikt met de bonden van het grond- en cabinepersoneel over een loonoffer. Maar daar werken juist niet de mensen die de bulk van de besparing moeten opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Akkoord KLM en bonden over loonoffer grond- en cabinepersoneel

Geld moet van de piloten komen

Juist bij de piloten, die veel hogere salarissen krijgen, moet het geld vandaan komen. In de voorwaarden voor de staatssteun was al afgesproken dat het loonoffer op zou lopen tot 20 procent voor mensen die drie keer een modaal salaris of meer verdienen. Maar KLM en pilotenvakbond VNV zijn het nog steeds niet eens over de voorwaarden.

Hoekstra voerde vanochtend de druk nog maar eens flink op. Als het personeel niet instemt met loonoffers en ontslagen, is de enige andere optie een faillissement, zei Hoekstra tegen het ANP. "Het goede nieuws is dat een aantal bonden ziet dat het nodig is."

KLM wil niets kwijt over de stand van de onderhandelingen. "We zetten alles op alles om eruit te komen", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kogel door de kerk: KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro

Verantwoordelijkheid genomen

Op dit moment is onduidelijk wat precies het struikelblok is, want volgens de bond zelf zijn de piloten bereid om de benodigde concessies te doen. "De VNV voert op dit moment nog constructieve gesprekken met KLM. Daarin heeft de VNV diverse bezuinigingsvoorstellen gedaan die voldoen aan de richtlijnen van de overheid." 

"Ons laatste voorstel ging zelfs verder en staat nog steeds, met een voorgestelde bezuiniging op arbeidskosten voor onze leden van meer dan de geëiste 20 procent", schrijft de VNV.

"Daarmee hebben wij, zoals we al eerder hebben gedaan, onze verantwoordelijkheid genomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat houden KLM-piloten nog over na flinke salarisverlaging?

Herkenbaar

Toch blijkt het moeilijk om overeenstemming met KLM te vinden. "Wij herkennen dat wel", zegt Annette Groeneveld, voorzitter van cabinepersoneelvakbond VNC. "Wij hebben wekenlang overlegd. Er was een deadline nodig om KLM te bewegen om met wat meer welwillendheid naar onze voorstellen te kijken."

Uiteindelijk werd er vannacht dus wel een akkoord op hoofdlijnen bereikt, voor zowel het grondpersoneel als het cabinepersoneel.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruciale dagen voor KLM: akkoord over reorganisatie en loonoffer nodig

Lot akkoorden onduidelijk

Maar het is onduidelijk wat die akkoorden waard zijn als het cockpitpersoneel niet tot overeenstemming komt met KLM. De grond- en cabinebonden hebben namelijk afgesproken dat er pas sprake kan zijn van een principeakkoord als er inzicht is in wat er in alle drie de afspraken staat.

Bovendien moeten mogen de afspraken ook niet te veel van elkaar afwijken.

Wat doet KLM?

De vraag is dan ook wat er gebeurt met de grond- en cabineafspraken als de piloten en KLM er niet uitkomen. FNV en VNC geven allebei aan dat niet helemaal duidelijk is wat er dan gebeurt met hun onderhandelingsresultaten, maar zeggen ook dat dan niet meteen alles van tafel is.

De bal ligt dan vooral bij KLM, zegt luchtvaartbestuurder Birte Nelen van FNV. De maatschappij moet vandaag immers naar Den Haag met een plan. Een loonoffer van de piloten is daarvoor essentieel. Zij weet niet wat de maatschappij van plan is met de afspraken met het grond- en cabinepersoneel, als het belangrijkste akkoord uitblijft.

De woordvoerder van KLM weet daarop wel het antwoord. Volgens haar gaat er vandaag hoe dan ook een bezuinigingsplan naar de minister. Het liefst met instemming van de pilotenvakbond, maar anders zonder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van