Hogere salarissen, minder inkomsten

Winst Ajax meer dan gehalveerd

29 september 2020 20:26 Aangepast: 29 september 2020 20:30
Training van Ajax Beeld © ANP

Ajax heeft iets meer dan 20 miljoen euro winst gemaakt in het seizoen 2019/2020, ruim 60 procent minder dan het seizoen ervoor. De club moest afschrijvingen doen, had minder inkomsten en was meer kwijt aan spelerssalarissen.

Een enorm verschil met het seizoen 2018/2019, toen Ajax schitterde in de Champions League. Door dat sterke optreden werden miljoenen binnengehaald. Het beste seizoen van de eeuw zelfs, financieel gezien. Er was toen sprake van een omzet van bijna 200 miljoen euro en een winst van zo'n 52 miljoen euro.

Vorig seizoen was sprake van een heel andere wedstrijd. Vanwege de coronacrisis werd de Eredivisie eerder stilgelegd en dat betekende automatisch minder inkomsten voor de Amsterdammers. Volgens de club is de financiële impact 'dankzij de steun van fans en partners beperkt gebleven'. 

De club kan daar beter voormalig werknemers voor bedanken. Dankzij transfers van onder meer Matthijs de Ligt (naar Juventus) en Kasper Dolberg (OGC Nice is zijn nieuwe club) kwam er 84,5 miljoen euro binnen. Zonder die transfers was het een heel ander boekjaar geworden. 

Directie levert in, spelers niet

De salariskosten stegen flink, met ruim 16 miljoen euro. Dat komt doordat de voetballers meer zijn gaan verdienen. Aan de andere kant was de club minder kwijt aan premies, omdat de sportieve prestaties tegenvielen.

Daardoor hoefde de clubs spelers dus geen extraatjes te betalen. Sportief gezien jammer, maar voor de clubkas was dat winst. Het scheelde Ajax 14,5 miljoen euro. De directie zag de beloning juist dalen. Zij zagen vanwege de teleurstellende prestaties hun bonus grotendeels aan hun neus voorbij gaan. 

De beursgenoteerde club heeft slecht nieuws voor aandeelhouders: er wordt geen dividend uitgekeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Beurswaarde Ajax kreeg eerder klap

Ajax verliest 90 miljoen euro aan beurswaarde na Champions League-drama

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van