Te veel onzekerheid

Uitvaartbedrijf Dela trekt stekker uit overname noodlijdend Yarden

29 september 2020 13:07 Aangepast: 29 september 2020 13:09
Beeld © ANP

Uitvaartcoöperatie Dela neemt Yarden toch niet over. Reden is de onzekerheid over de financiële verplichtingen van de branchegenoot.

De overname werd vorig jaar aangekondigd. Dela zou naast een miljoen extra verzekerden ook tientallen uitvaartcentra en crematoria in handen krijgen. 

Naturapolissen

Voor Dela was het wel belangrijk dat Yarden de financiën op orde kreeg. De uitvaartverzekeraar verkeert al geruime tijd in financieel zwaar weer en lijkt daar vooralsnog niet uit te komen. 

De oorzaak hiervan ligt bij de naturapolissen die Yarden in 2001 overnam van verzekeraars AVVL en NUVA. Bij deze polissen vergoedde Yarden jarenlang alles wat te maken heeft met de uitvaart. Klanten betaalden daarvoor een vaste premie.

Maar deze werkwijze kostte het bedrijf handenvol geld, waardoor de financiële buffers alarmerend laag werden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitvaartverzekeraar Yarden in geldnood: reden tot zorg?

Om dat op te lossen, zette Yarden de waarde van de natura-, of pakketpolis, per 1 januari 2020 op een vast bedrag. Gaan de kosten voor bijvoorbeeld de kist omhoog, dan moet de verzekerde zelf bijbetalen. Dat extra bedrag kan oplopen tot zo'n 700 euro.

De beslissing van Yarden zorgde voor veel ophef en onrust bij de verzekerden. Een deel van hen stapte naar de rechter en die stelde ze voorlopig in het gelijk

Belang van de leden voorop

En dat is voor Dela nu reden om af te zien van de overname. "Het kan nog jaren duren voordat de rechtmatigheid juridisch is getoetst", stelt de uitvaartorganisatie. "Dela heeft besloten om die onzekere ontwikkeling niet af te wachten."

"Als coöperatie zonder winstoogmerk dienen wij de belangen van onze leden voorop te stellen", licht Dela-directeur Edzo Doeve toe op de website. "En dat is precies wat wij nu doen, want de onzekerheid bij Yarden is niet in het belang van onze leden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van