Staat redde bedrijf met 325 miljoen

'Onderzoek naar betrokkenheid Royal IHC bij corruptiezaak Brazilië'

29 september 2020 08:25 Aangepast: 29 september 2020 08:50
De scheepswerf van Royal IHC in Krimpen aan de IJssel. Beeld © Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte / ANP

Er wordt in Nederland een onderzoek gedaan naar mogelijke betrokkenheid van scheepsbouwer IHC bij de betaling van steekpenningen in Brazillië. De staat stak in april nog 325 mijoen euro in de redding van IHC.

Volgens het Financieele Dagblad (FD) is dat op te maken uit Braziliaanse rechtbankstukken. Het onderzoek gaat terug naar 2013, toen IHC de opdracht kreeg voor de bouw van zes schepen. Daarmee was 1 miljard euro gemoeid.

IHC kreeg die order via bemiddeling van een agent, maar deze zou voor het binnenhalen van de order steekpenningen hebben betaald, schrijft het FD.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scheepsbouwer IHC gered met staatssteun ter waarde van 325 miljoen

'Huiszoekingen'

In Brazilië zouden door justitie huiszoekingen en beslagleggingen zijn gedaan. Een woordvoerder van IHC zegt alleen via de Braziliaanse media op de hoogte te zijn van de kwestie. Het bedrijf is niet door de autoriteiten op de hoogte gesteld.

IHC wil verder geen commentaar geven op de artikelen in de media. "We willen graag meer weten van dit onderzoek", aldus de woordvoerder."

Dit voorjaar gered

De kwestie is vervelend voor de Nederlandse staat. Deze stak eind april namelijk 325 miljoen euro in de redding van IHC.

De scheepsbouwer dreigde kopje onder te gaan, nadat het zich had vertild aan de bouw van enkele schepen.

Bij het bedrijf werken zo'n 3000 mensen en bij leveranciers en in het mkb leunen nog eens duizenden mensen op IHC voor hun inkomsten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van