Elektrische auto's

Elon Musk: Tesla maakt 20 miljoen auto's per jaar vóór 2030

29 september 2020 08:33 Aangepast: 29 september 2020 09:42
Beeld © Getty

Elon Musk, de topman van Tesla, twittert dat de bouwer van elektrische auto's nog vóór het jaar 2030 20 miljoen auto's per jaar zal kunnen bouwen.

In een tweet zegt Musk, de grote man achter Tesla, dat de autofabrikant 'waarschijnlijk vóór 2030' per jaar 20 miljoen auto's zal bouwen.

Hij zegt er wel achteraan dat Tesla dan wel consequent excellent moet werken.

Onlangs zei Musk ook al dat hij verwacht dat Tesla uiteindelijk 20 miljoen auto's per jaar zal maken, maar daar plakte hij toen geen jaartal op. 

Vervijftigvoudiging

Om de doelstelling te kunnen halen moet Tesla de productie fors opvoeren. In heel 2019 maakte het bedrijf nog 367.500 auto's.

Om de autoproductie in elf jaar 54 keer zo hoog te laten uitvallen, zou de productie elk jaar bijna 44 procent moeten groeien.

Onderkant van de verwachtingen

De 367.500 auto's die Tesla vorig jaar bouwde was aan de onderkant van de verwachtingen, maar het betekende wel dat de productie steeg met 50 procent. Het is uiteraard de vraag of dat groeitempo is vol te houden, zeker als de absolute aantallen waar het om gaat groter worden.

Voor dit jaar gaat Tesla uit van een productie van 500.000 auto's. Dat zou een stijging van 36 procent betekenen in vergelijking met vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla verrast met veel hogere omzet en winst dan verwacht

Was eerder te optimistisch

Musk heeft wel vaker verwachtingen uitgesproken die later te optimistisch bleken. De productie had Tesla toen niet goed onder de knie.

Mogelijk denkt Musk dat zijn plan voor een goedkopere Tesla, die 25.000 dollar moet gaan kosten, de verkopen zullen opstuwen.

'2 miljoen auto's medio jaren '20'

Tesla heeft nu fabrieken in Californië en in China. Een derde fabriek, in Duitsland, is nu in aanbouw en Musk ontvouwde in juli plannen voor nóg een fabriek, in Texas.

Volgens experts zou daardoor de productiecapaciteit stijgen tot meer dan 2 miljoen auto's per jaar medio dit decennium, schreef The Wall Street Journal deze zomer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk: 'Zelfrijdende Tesla-auto is bijna klaar'

30 miljoen elektrische auto's in 7 jaar

Musk verwacht verder dat alle automakers samen binnen 7 jaar 30 miljoen elektrische auto's per jaar produceren. Mogelijk is dat ook al in zes of vijf jaar haalbaar, maar dat laatste acht hij onwaarschijnlijk.

"Een extra jaar maakt een enorm verschil als het gaat om exponentiële groei."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van