Beurskoers schiet omhoog

ArcelorMittal verkoopt fabrieken VS om schulden te verlagen

28 september 2020 14:40 Aangepast: 28 september 2020 14:55
ArcelorMittal lijdt onder de problemen in de staalsector. Beeld © Getty

Staalconcern ArcelorMittal verkoopt de Amerikaanse fabrieken die het heeft. Daarvoor krijgt het 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro). Het geld wordt gebruikt om schulden af te lossen en om eigen aandelen in te kopen. Beleggers zijn enthousiast: de koers stijgt bijna 10 procent.

ArcelorMittal verkoopt de staalfabrieken die het in de VS heeft aan concurrent Cleveland-Cliffs. Daarvoor ontvangt het 500 miljoen dollar aan contanten en voor de rest krijgt ArcelorMittal een belang in Cleveland-Cliffs.

Het bedrijf gebruikt de opbrengst om schulden af te lossen en om eigen aandelen in te kopen. Cleveland-Cliffs neemt ook nog eens schulden van 500 miljoen dollar en verplichtingen van 1,5 miljard dollar over van ArcelorMittal.

Beleggers zijn blij met de transactie. Op de beurs in Amsterdam staat de koers van ArcelorMittal maar liefst bijna 10 procent hoger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ArcelorMittal heeft geen zin in milieuclaims en gaat Italiaanse staalfabriek sluiten

Aandeel in groter concern

In eerste instantie zijn de aandelen die ArcelorMittal krijgt goed voor een belang van 16 procent in Cleveland-Cliffs, maar dat kan groeien tot 25,5 procent.

ArcelorMittal ontvangt namelijk ook bepaalde aandelen die kunnen worden omgewisseld in gewone aandelen van Cleveland-Cliffs. Daarmee houdt ArcelorMittal naar eigen zeggen een belang in een groter concern dat meer synergievoordelen heeft.

Grootste in staal en ijzererts

Cleveland-Cliffs is na de overname actief in zowel het produceren van ijzererts, als in de productie van staal. IJzererts is een grondstof voor het produceren van staal.

Cleveland-Cliffs zegt met de deal de grootste producent van gewalst staal te zijn in Noord-Amerika. Het was er al de grootste producent van ijzererts.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winst ArcelorMittal keldert: bedrijf aan twee kanten geraakt

Problemen staalsector

De staalsector kampte al met overcapaciteit en door de coronacrisis is de vraag gedaald, wat de overcapaciteit nog groter maakt. In het eerste halfjaar leed ArcelorMittal een verlies van 1,7 miljard dollar.

Om de balans te versterken gaf ArcelorMittal in mei al voor 2 miljard dollar aan aandelen en obligaties die in aandelen kunnen worden omgezet uit.

Doel schuldafbouw gehaald

Met de huidige deal heeft het staalconcern de balans verder kunnen verstevigen.

Dat het nu eigen aandelen inkoopt, terwijl er onlangs juist nog aandelen werden uitgegeven, komt doordat door de deal met Cleveland-Cliffs de doelstelling om schulden en verplichtingen met 2 miljard dollar te verlagen is gerealiseerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van