Bang voor tweede golf

Ondernemers willen compensatie voor personeel in quarantaine

26 september 2020 09:13 Aangepast: 26 september 2020 09:30
Beeld © ANP

Met het snel oplopende aantal Covid-19-besmettingen lijkt een tweede lockdown niet ver weg, met alle economische gevolgen van dien. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zien de bui al hangen en roepen hun leden daarom op om nu écht de regels te volgen en te handhaven.

Ook het kabinet moet aan de bak: de problemen bij het testen zijn volgens de werkgevers het 'allergrootste knelpunt' op dit moment. Op basis van eigen onderzoek onder de leden stellen de werkgeversorganisaties dat sprake is van een sterk groeiende onrust over de lange wachttijden bij de GGD's.

'Allergrootste knelpunt'

"De helft van onze leden ziet dit als allergrootste knelpunt in de huidige crisis", schrijven de twee lobbyorganisaties in een brief aan hun leden, ook verstuurd aan ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (VenJ), Wiebes (EZK) en Ollongren (BZK).

Hun wordt gevraagd om snel aan de slag te gaan om 'alle beschikbare test- en labcapaciteit zo spoedig mogelijk' in te kopen. De twee organisaties willen daarnaast dat de overheid werkgevers gaat compenseren voor het doorbetalen van loon aan werknemers die in quarantaine moeten. 

Meer testen

De organisaties roepen het kabinet op haast te maken met het beoordelen van reeds beschikbare sneltesten en andere testen. "Daarmee kunnen we veel meer coronabesmettingen opsporen én de samenleving open houden", leggen VNO-NCW en MKB-Nederland uit. 

"De kosten ervan zijn niets vergeleken met de miljardenschade die de samenleving oploopt als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen." De twee organisaties zijn bezig om te kijken of het mogelijk is om via bedrijven sneltesten te laten doen. Op die manier worden overbelaste GGD-en omzeild. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer: niet alle corona-testcapaciteit werd voor de zomer benut

De twee organisaties zijn bang dat er een nieuwe lockdown komt nu het aantal besmettingen hard blijft stijgen. "Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien. Als ons gedrag niet verandert, wordt het ongelofelijk lastig om dat te voorkomen."

Ze doen een klemmend beroep op iedereen om er 'met elkaar alles aan te doen om de gedragsregels wérkelijk in acht te nemen en elkaar daar ook op aan te spreken'. Dat helpt volgens de twee organisaties waarschijnlijk meer dan nieuwe regels voor bedrijven. 

'Houd je aan de regels!'

Nu de aandacht wat lijkt verslapt als het gaat om het naleven van de regels, wijzen de organisaties nog eens op de protocollen die tijdens de eerste lockdown zijn bedacht om weer open te mogen, met het dringende advies om die strikt na te leven.

Tegen de achterban luidt het: zorg dat werknemers met klachten echt thuis blijven, werk zo veel mogelijk thuis en laat werknemer, klanten en bezoekers anderhalve meter afstand houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werkt de bouw door op anderhalve meter: soms niet te doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van