Rel om stunttarieven

Ryanair haalt uit naar 'belastinggeld verspillende' Van Nieuwenhuizen

25 september 2020 18:40 Aangepast: 25 september 2020 19:18
Ryanair-topman Michael O'Leary.

Een flinke rel tussen vliegmaatschappij Ryanair en minister Van Nieuwenhuizen. Die laatste noemt het een 'gotspe' dat Ryanair goedkope vliegreizen naar codeoranjeregio's aanbiedt. Het Ierse bedrijf slaat keihard terug.

Volgens de Ieren is Van Nieuwenhuizen 'meer geïnteresseerd in het verspillen van belastinggeld door illegale staatssteun te verlenen aan KLM'. Daarmee verwijst het bedrijf naar het reddingspakket van in totaal 3,4 miljard euro waarmee de Nederlandse staat KLM door de coronacrisis heen hoopt te helpen. Volgens topman Michael O'Leary is het pakket in strijd met staatssteunregels

'Ryanair helpt'

Ryanair dient de belangen van de Nederlandse consument een stuk beter, claimt het bedrijf. Met de stunttarieven die het bedrijf sinds begin september hanteert, helpt Ryanair naar eigen zeggen om noodzakelijke zakenreizen of familiebezoek mogelijk te maken.

"Dankzij Ryanairs laagste prijzen kunnen Europese economieën weer opstarten en families elkaar weer zien", reageert Alejandra Ruiz, hoofd communicatie van Ryanair, op de boosheid in politiek Den Haag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woedende reacties op steunpakket KLM: 'te mager', 'stupéfait', 'illegaal'

Stunttarieven

De Tweede Kamer en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) hebben geen goed woord over voor de actie, waarbij voor 5 euro vluchten geboekt kunnen worden naar onder meer Ibiza, Dublin of Manchester.

Met de lage prijzen als lokkertje, gaan veel mensen op vakantie naar gebieden waar veel coronabesmettingen zijn. De kans is groot dat zij het virus mee terug nemen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor 5 euro vlieg je met Ryanair naar een code oranje-gebied

'Verbod niet mogelijk'

Dergelijke stunts aan banden leggen, is niet mogelijk, meldt Van Nieuwenhuizen. Ze kan vliegreizen niet zomaar verbieden, het is volgens haar de verantwoordelijkheid van consumenten zelf. 

Ryanair is zich verder van geen kwaad bewust, volgens de maatschappij doet ze juist nobel werk. "Miljoenen banen zijn afhankelijk van luchtvaart en toerisme en wij zullen graag het herstel van deze sectoren steunen", aldus Ruiz in een mail aan RTL Z. Het bedrijf houdt zich daarbij aan de regels van overheden en de WHO, voegt ze fijntjes toe. 

Reactie Van Nieuwenhuizen

"Ik begrijp dat Ryanair het niet leuk vindt zo toegesproken te worden", reageert Van Nieuwenhuizen weer op haar beurt. "Maar de situatie is zo ernstig dat je ook van een bedrijf als Ryanair verantwoordelijk gedrag mag verwachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van