De Amerikaanse overheid heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank in San Francisco om de onder Chinezen populaire app WeChat toch te mogen verbannen. Eigenlijk moest de app afgelopen zondag al uit de app-stores zijn verwijderd, maar daar stak een rechter een stokje voor.
WeChat is vooral in China razendpopulair en heeft wereldwijd zo'n miljard gebruikers. In de VS zouden dat er zo’n 19 miljoen zijn. Dat zouden vooral mensen zijn die contact willen houden met familie en vrienden in China.

Nationale veligheid
President Donald Trump wil de app verbannen, omdat die de nationale veiligheid in gevaar zou brengen en omdat de Chinese overheid daarmee de mogelijkheid heeft om Amerikaanse burgers te bespioneren.
WeChat is eigendom van het Chinese techbedrijf Tencent. De vrees is de VS is dat het bedrijf gevoelige informatie doorstuurt naar de Chinese overheid.
De regering in Washington wilde Apple en Google dwingen om vanaf afgelopen zondag de app te verwijderen uit de app-stores. Ook zouden andere bedrijven in de VS geen zaken meer mogen doen met WeChat, waardoor de verwachting was dat de app snel niet meer fatsoenlijk zou werken voor de mensen die hem al gebruiken.
Vrijheid van meningsuiting
Niet WeChat zelf, maar een groep burgers vroeg de rechter om het verbod op te schorten, omdat dat een beperking van hun vrijheid van meningsuiting zou betekenen. Zij zouden daarmee naar eigen zeggen namelijk een van hun laatste mogelijkheden verliezen om te communiceren met mensen in China.
De rechter ging daarin mee en vond bovendien dat de regering niet aannemelijk had gemaakt dat de app daadwerkelijk een gevaar voor de nationale veiligheid met zich meebrengt.
Het is nog niet duidelijk wanneer er een beslissing wordt genomen over het bezwaar.
TikTok
De harde opstelling richting WeChat lijkt sterk op de behandeling van een andere populaire Chinese app: TikTok. Om precies dezelfde redenen eiste Trump dat die app verbannen moest worden of worden verkocht aan een Amerikaanse partij.
Na wekenlang getouwtrek werd er een deal gesloten waarbij TikTok een Amerikaans bedrijf moet worden, deels in handen van Oracle en Walmart en nog een aantal andere investeerders. Van belang is dat het Chinese moederbedrijf ByteDance het niet meer voor het zeggen mag hebben.
Toch is die deal nog niet beklonken. Verre van zelfs. ByteDance zegt namelijk dat TikTok Global, zoals het Amerikaanse bedrijf gaat heten, voor 80 procent in handen van hen blijft. Oracle claimde eerder juist dat ByteDance, conform de eisen van de overheid, geen eigenaar meer zou zijn.

De ruzies gaan niet alleen over veiligheid. Op de achtergrond sluimert nog steeds de handelsoorlog tussen de VS en China. Eind vorig jaar kwamen de landen tot een akkoord over een fase 1-handelsdeal, maar de moeilijke punten in de relatie werden daarin nog vermeden.
Afspraken over het tegengaan van spionage door Chinese bedrijven en de overheid, net als over het tegengaan van diefstal van bedrijfsgeheimen en intellectueel eigendom kwamen nog niet van de grond.