Al maanden liggen ze er voor de Nederlandse kust. Vanaf het strand in Scheveningen kunnen je ze zien liggen. De cruiseschepen Nieuw Statendam en Zaandam van Holland-America Line en de Emerald Princess van Princess Cruises. Ze liggen daar bewust want aanmeren in de haven is veel te duur.
De cruiseschepen van Holland-America Line liggen er al sinds juni en de Emerald Princess is er een maand later bijgekomen. Vanwege de coronacrisis zijn de cruisemaatschappijen tijdelijk gestopt met het aanbieden van reizen. Hierdoor liggen de schepen stil.
Ver van de kust
Toch liggen de schepen niet in de haven, maar tactisch ver van de kust van Scheveningen. De reden hiervoor is dat de gemeente Den Haag anders zeggenschap heeft over wat de cruiseschepen moeten doen, zo vertelt woordvoerder Frank Verhoef van de gemeente.
Als ze meer dan 1 kilometer uit de kust liggen, dan heeft Den Haag geen zeggenschap hierover. Dan liggen ze in de territoriale wateren en hoeven ze geen liggeld te betalen, zegt hij.
Niet dat ze in de haven van Scheveningen kunnen, want daar zijn de cruiseschepen te groot voor. Toch zijn er genoeg havens in Nederland die wel grote schepen binnen kunnen halen.

Haven van Rotterdam
Een haven waar wel ruimte is voor deze cruiseschepen is de haven van Rotterdam, zegt Tie Schellekens, woordvoerder van de haven van Rotterdam. Hoeveel de cruisemaatschappijen precies kwijt zijn als ze hun schepen in de haven van Rotterdam aanmeren, weet Schellekens niet precies. Wel weet hij dat dit bedrag in de tienduizenden euro’s kan oplopen.
Voor de rest benadrukt Schellekens dat de terminals de deals maken. "Het zou best wel kunnen dat de cruisemaatschappijen met de terminals hebben gepraat over het aanmeren in de haven", vertelt Schellekens.
Door veel onzekere factoren is een deal lastig te maken. Zo kan het dat de schepen langer moeten stilliggen dan de deal met de terminal toestaat, zo meldt de woorvoerder. Dit kan voor complicaties zorgen.
Holland-America Line
"Op dit moment letten we op iedere euro die wij uitgeven", vertelt Nico Bleichrodt, woordvoerder van Holland-America Line. "Onze schepen liggen over de hele wereld voor de kust stil. Als wij de schepen in de havens laten aanmeren dan zijn we veel geld kwijt aan de havens."
De schepen kunnen ook niet al te lang in de havens blijven liggen omdat er uiteindelijk plek gemaakt moet worden voor andere schepen, zegt hij.

Verplaatsen
Bleichrodt zegt ook aan dat de havens zeker met aanbiedingen en kortingen zijn gekomen om de passagiersschepen de havens in te laten. Toch zijn zelfs die kortingen niet genoeg om het financieel haalbaar te maken, meldt Bleichrodt.
Overigens zullen de schepen niet heel veel langer voor de Nederlandse kust blijven liggen. Bleichrodt verwacht dat ze binnenkort weggaan aangezien het weer langzaam omslaat in Nederland. "We zullen de schepen waarschijnlijk gaan verplaatsen richting Engeland. Daar liggen ze net wat beschutter", vertelt de woordvoerder.

Wie is er aanwezig?
Veel bijzonders gebeurt er eigenlijk niet op de schepen. Het grootste gedeelte van het personeel is naar huis gestuurd, laat Holland-America Line weten. Toch is het noodzakelijke personeel wel aanwezig. Zij moeten ervoor zorgen dat er niks gebeurt met het cruiseschip.
Het ligt een beetje aan het schip, maar er moeten verplicht tussen de 100 en 120 mensen aanwezig zijn op de boot, zoals officieren, technische medewerkers en koks. Dit om het schip te onderhouden, eten te maken voor het personeel en om de zoveel tijd de motoren te laten draaien.
Het draaien van de motoren is extra belangrijk. Vergelijk het met een auto bijvoorbeeld. Als je de auto te lang stil laat staan dan is dat ook niet goed voor de motor van de auto.
Om de zoveel tijd gaan de schepen wel naar de kust toe om afval te lozen. Meestal varen ze dan vaak richting IJmuiden, vertelt Nico Bleichrodt. Na het lozen van het afval gaan ze weer terug de zee op om daar weer te wachten.