13 miljard op het spel

EU zet door: wil koste wat kost belastingmiljarden van Apple

25 september 2020 11:52 Aangepast: 25 september 2020 12:29
Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager. Beeld © Michael Sohn

De Europese Commissie gaat in beroep tegen een uitspraak van het Gerecht van de Europese Unie over de langslepende belastingzaak tegen Ierland en Apple. Het Gerecht oordeelde in juni dat Apple geen achterstallige belastingrekening van 13 miljard euro hoeft te betalen.

Dat was een pijnlijke nederlaag voor de Europese Commissie en mededinginscommissaris Margrethe Vestager. In 2016 besloot de Commissie dat Ierland Apple jarenlang oneerlijke belastingvoordelen had gegeven, waardoor het bedrijf 13 miljard euro belasting had weten te ontwijken.

Beroep

Vestager droeg Ierland op om dat geld alsnog terug te vorderen bij Apple. De Ieren, uiteraard gesteund door Apple, waren het daar zeer mee oneens en stapten naar de Europese rechter. Die stelde deze zomer de Commissie in het ongelijk. Die beslissing vecht de Commissie dus aan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlaag Commissie: EU-rechter haalt streep door naheffing 13 miljard voor Apple

De hele zaak draait om een complexe bedrijfsstructuur die Apple heeft opgetuigd die tot gevolg had dat er jarenlang amper belasting werd betaald over miljardenwinsten.

Daarvoor gebruikte Apple twee verkoopkantoren in Ierland. Die twee Ierse Apple-dochters bezaten de intellectuele eigendomsrechten om Apple-producten te maken en te verkopen buiten de VS en Zuid-Amerika, met als gevolg dat alle winsten buiten de Amerika's in Ierland terecht kwamen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mega-naheffing voor Apple, 13 miljard euro belasting terugbetalen

Deals

Door twee belastingdeals met de Ierse fiscus was het Apple toegestaan om vrijwel al die winsten toe te rekenen aan 'hoofdkantoren', waardoor ze niet in Ierland belast werden. Sterker nog: de hoofkantoren bestonden volgens de EC alleen op papier en door de Ierse regelgeving werden de winsten daardoor helemaal nergens belast.

Over de Europese winsten die Apple maakte betaalde het concern daardoor een schamele 1 procent belasting in 2003. In 2014 was daar nog slechts 0,005 procent van over.

Niet overtuigend

Toch is het Gerecht van mening dat de Europese Commissie niet overtuigend heeft bewezen dat het toewijzen van de winst aan de 'hoofdkantoren' niet deugde en dat de winst – gezien de activiteiten van de Ierse dochterbedrijven – juist wel bij de verkoopkantoren geboekt had moeten worden.

Ook de andere argumenten van de Commissie werden van tafel geveegd. De belastingrulings zouden technisch niet goed in elkaar zitten en selectief aan Apple zijn verstrekt, waardoor er sprake zou zijn van illegale steun aan een specifiek bedrijf. Maar ook dat was volgens het Gerecht niet gebleken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van