Ga naar de inhoud
Verplicht thuis

Rederij boekt zonder overleg verlofdagen af, medewerkers zijn boos

Maxima doopte in 2012 een schip van rederij Anthony Veder. Beeld © ANP Foto

Door het coronavirus zit je thuis. Mag je baas dan verlofdagen afschrijven? Niet zonder jouw toestemming, maar sommige bedrijven hebben daar lak aan, zoals rederij Anthony Veder. Vakbond Nautilus biedt vandaag een petitie aan waarin ze de directie van het bedrijf vraagt hiermee te stoppen.

RTL Z zag de loonstroken van verschillende medewerkers in. Bijna allen hebben een negatief saldo aan verlof, variërend een paar dagen tot enkele weken.

"De rederij werkt met een systeem waarbij je tien weken op het water zit en dan weer tien weken thuis bent. Voor die tien weken wordt geen vakantie afgeschreven, omdat de andere dagen zo zwaar zijn. Maar vanwege het coronavirus kunnen medewerkers niet opnieuw aan het werk gaan. Je kunt niet zomaar naar Indonesië vliegen bijvoorbeeld," zegt Sascha Meijer, vicevoorzitter van de aan de FNV gelieerde vakbond Nautilus.

Niet van boord

De bemanningsleden, volgens de vakbond met name stuurlui en kapiteins, zitten dus thuis. "Niet vrijwillig, maar er worden wel vakantiedagen afgeboekt." Andersom kunnen de bemanningsleden die nu op een schip zitten niet van boord.

Anthony Veder heeft na meerdere gesprekken met de vakbond beloofd de verlofdagen terug te storten. "Maar daar hebben de medewerkers nog niets van gezien. Tijd voor een petitie dus. En eventueel starten we een rechtszaak, maar het is een sector waar personeel er liever in goed overleg met hun werkgever uit komt."

Diverse nationaliteiten

De rederij heeft ongeveer duizend mensen in dienst. Volgens Meijer gaat het om mensen van diverse nationaliteiten en is het in ieder land en contract anders geregeld. "De rederij vindt het niet eerlijk als Nederlanders niet in hoeven te leveren en anderen wel. Maar een contract is nu eenmaal een contract."

Er staan volgens de vakbond ongeveer tachtig Nederlanders op de loonlijst, waarvan er ongeveer zestig gedupeerd zijn. "Een enkeling vindt het geen probleem dat er verlofdagen worden afgeboekt. Al is dat soms wel onder druk gegaan, bijvoorbeeld door meerdere mails te sturen waarin staat dat anderen ook akkoord zijn."

Multinationals
Lees ook:
Multinationals sturen brief naar VN om zeelieden thuis te krijgen

Reactie Rederij

In een schriftelijk statement laat de rederij aan RTL Z weten dat slechts een enkeling niet akkoord is met het afboeken van de verlofdagen.

"Op het moment dat bemanningswisselingen weer enigszins mogelijk waren, hebben we alles in het werk gesteld om de zeevarenden af te lossen en nieuwe bemanningen aan boord te brengen. Ondanks onze inspanningen kwam het voor dat zeevarenden langer thuis zaten dan oorspronkelijk gepland. Hierdoor is een onbalans in werk/verlofdagen ontstaan."

"We zijn vervolgens in rechtstreeks overleg getreden met de betrokken zeevarenden om tot een passende, individuele oplossing te komen. Inmiddels hebben we dit met het grootste deel van de bemanningsleden met wederzijdse instemming kunnen oplossen."

'Constructieve dialoog'

Voor een klein aantal van hen is dat helaas nog niet het geval, stelt de rederij in haar statement. "We zullen de constructieve dialoog op individuele basis met deze zeevarenden voortzetten en blijven onverminderd samen verder zoeken naar een passende oplossing voor hun persoonlijke situatie die tevens recht doet aan het collectieve belang van het bedrijf en haar medewerkers."

Verdere vragen, onder meer over het aantal medewerkers dat volgens de rederij getroffen is en hoe het met de financiële positie van de rederij zit, wil het bedrijf niet beantwoorden. "Aangezien wij nog in gesprek zijn met de zeevarenden, beperken wij ons om die reden op dit moment tot het statement."

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van