Bedrijven

Riviercruisemaatschappijen in de knel door coronacrisis

23 september 2020 17:24 Aangepast: 23 september 2020 17:52
Beeld © Berlinda van Dam

De coronacrisis zorgt voor veel schade bij de riviercruisemaatschappijen. De maatschappijen konden pas in juli hun seizoen beginnen, terwijl zij normaal vanaf maart varen. Bovendien zijn reizigers huiverig om een cruise te boeken, vertellen ondernemers.

Cruisemaatschappijen Feenstra Rijn Lijn en Dutch Cruise Line moesten flinke maatregelen nemen om weer het water op te gaan, vertellen zij aan RTL Z.

Zo moesten ze hun klanten duidelijk maken dat ze altijd een mondkapje moeten dragen behalve in de hut, het restaurant en buiten op het terras. Daarnaast zijn de passagiërs verplicht om, net zoals in de horeca, een vragenlijst in te vullen voordat ze aan boord gaan. Ook mogen de klanten niet de boot op als ze klachten hebben voordat de cruise begint.

Onveilig gevoel

Toch konden deze maatregelen passagiers niet geruststellen. Veel mensen voelden zich nog niet veilig genoeg om mee te gaan, zegt Cor Giljam directeur van Dutch Cruise Line.

Rode cijfers

Nico Arnts, directeur van Feenstra Rijn Lijn, beaamt dit. Doordat er minder animo is voor riviercruises verwacht Arnts dat het seizoen iets eerder stopt voor Feenstra Rijn Lijn.

De aanvullende maatregelen maken het nog moeilijker voor zijn bedrijf. "Zo kunnen bijvoorbeeld mensen uit Antwerpen niet meer naar Nederland", vertelt Arnst. "En geldt voor inwoners uit Noord- en Zuid-Holland dat ze in quarantaine moeten, omdat zij uit een oranje zone komen."

Staatssteun

De coronacrisis is voor Dutch Cruise Line zelfs zo erg dat ze staatsteun hebben moeten aanvragen. "Voor ons is het motto van 2020: overleven", vertelt Cor Giljam.  "We draaien dit jaar met dikke rode cijfers."

Een voordeel was wel dat ze voor vijf van de zes boten staatssteun hebben gekregen. Alle boten die Dutch Cruise Line namelijk heeft staan ingeschreven als BV bij de Kamer van Koophandel.

Betere vooruitzichten

Ondanks de heftige toestanden en de omslag die ze moeten maken is er niet allen maar slecht nieuws voor Dutch Cruise Line.

Zo is er nu al te zien dat er 2021 op papier er al goed uitziet, als alles er een vaccin komt en mensen weer wat meer vertrouwen hebben. "We zien eigenlijk nu al dat er twee groepen ontstaan", vertelt Giljam. "De ene groep is te angstig en durft niet mee te gaan op een cruise. De andere groep wil juist graag het huis uit om even te ontspannen."

Cédric Broodman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van