Brexit

Beruchte Britse veermaatschappij zonder boten vraagt faillissement aan

23 september 2020 14:28 Aangepast: 23 september 2020 14:32
Britten protesteerden tegen het contract dat de overheid sloot met het 'veerbedrijf' zonder ferries (veerboten). Beeld © ANP

Het omstreden Britse bedrijf Seaborne Freight heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf werd vorig jaar berucht omdat het een contract van 16 miljoen euro sloot met de Britse overheid om extra veerboten in te zetten in het geval van een harde brexit. Eén probleempje: het bedrijf had geen boten.

Seaborne Freight heeft begin september faillissement aangevraagd en laat een schuld achter van bijna 2 miljoen pond (2,17 miljoen euro).

De bezittingen van het bedrijf bestonden vooral uit computerapparatuur, schrijft de Britse nieuwssite The Huffington Post.

De Britse overheid sloot een contract ter waarde van bijna 14 miljoen pond (15,6 miljoen euro) met de 'veermaatschappij' om extra ferries in te zetten in het geval van een harde brexit. Met die boten zouden ze dan zonder vertraging belangrijke producten naar het Verenigd Koninkrijk kunnen brengen, zoals voedsel en medicijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Veermaatschappij' zonder boten opnieuw focus van brexitophef

Geen ervaring, geen schepen

Er ontstond ophef over het contract met de veermaatschappij toen duidelijk werd dat het Seaborn Freight helemaal geen schepen bezat. Sterker nog: het bedrijf had niet eens ervaring met het uitvoeren van veerdiensten.

Het bedrijf was van plan om in maart 2019 voor het eerst te gaan varen, een krappe maand voordat het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten.

Contract opgezegd

Maar zo ver is het nooit gekomen: in februari 2019 besloot het Britse ministerie van Transport het contract te verscheuren. Minister van Transport Chris Grayling zag in dat het bedrijf niet in staat zou zijn om zich aan de contractuele verplichtingen met de overheid te houden.

Grayling kreeg veel kritiek over de deal. De Labourpartij noemde hem 'de slechtste minister van Transport ooit'. Een paar maanden later trad hij af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van