Ga naar de inhoud
Bedrijven

Rabobank koppelt miljonairs aan ondernemers

Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Beeld © ANP

Twee vliegen in een klap: ondernemers kunnen toch een lening krijgen en miljonairs vangen wat meer rente op hun vermogen. Dat is het idee achter een initiatief van de Rabobank, die er zelf uiteraard ook niet slechter van wordt.

De bank start een online platform waar vermogende klanten (met minstens een miljoen euro op hun bankrekening) in contact worden gebracht met door de Rabobank geselecteerde bedrijven die geld willen lenen. Alleen bedrijven met een goed groeiplan komen in aanmerking voor de leningen, die minimaal 200.000 euro zijn. Daarvan neemt de bank tijdens de proeffase de helft voor zijn rekening, de rijke klant moet minstens een ton inleggen. Wel kunnen er meerdere miljonairs aan een lening meedoen. 

Volgens de bank is het initiatief een goede aanvulling op normale leningen die het verstrekt aan het bedrijfsleven of crowdfunding. Belangrijkste reden voor de bank om dit te doen, zijn de steeds strenger wordende kapitaaleisen voor banken. Die moeten een steeds groter percentage van leningen die ze hebben uitstaan op hun balans aanhouden als buffer. Dat geldt uiteraard niet voor het gedeelte van de lening dat van de vermogende klanten komt, legt een woordvoerder uit. 

'Bijzonder beheer'

Mochten bedrijven niet in staat zijn om de leningen terug te betalen, dan hoeven ze niet zelf achter hun geld aan. Net als bij normale leningen die niet terugbetaald worden, neemt de afdeling 'bijzonder beheer' het dan over. Het risico dat het geld niet terugkomt, wordt uiteraard wel gedeeld. De bank hanteert daarbij het credo 'samen uit, samen thuis', wat onder meer inhoudt dat de bank geen voorrang heeft als schuldeiser als het misgaat. 

Rabobank-bestuurslid Rien Nagel rekent op veel belangstelling. "Deze vorm van kredietverlening is typisch Rabobank. We zijn ooit opgericht om vermogende boeren te koppelen aan boeren die geld nodig hadden. Wat we nu gaan doen is vergelijkbaar.'' De proef loopt tot december van dit jaar.