Beleggingsdrama

Familie Blokker stapt uit Beter Bed nadat tientallen miljoenen verdampten

23 september 2020 13:00 Aangepast: 23 september 2020 17:43
Familie Blokker zag tientallen miljoenen verdampen bij Beter Bed. Beeld © ANP

Breedinvest, de investeringsmaatschappij van de familie Blokker, heeft haar aandelen in beddenverkoper Beter Bed verkocht. Het belang bracht tientallen miljoenen minder op dan wat het enkele jaren geleden nog waard was.

Breedinvest bezit al minstens 18 jaar een substantieel belang in Beter Bed. Sinds december was het investeringsvehikel van de familie Blokker goed voor ruim 1,1 miljoen aandelen, ofwel een belang van 4,7 procent in het beursgenoteerde beddenbedrijf.

Maandag meldde de familie Blokker bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat dit belang is teruggebracht tot nul. Gerekend met de koers van die dag, rond de 2,80 euro, bracht de verkoop zo'n 3,2 miljoen euro op.

Verkeerde been

Je zou kunnen zeggen dat de familie Blokker door de deal 'met het verkeerde been uit Beter Bed' is gestapt. Want de koers van het beursfonds is de afgelopen jaren gekelderd, vooral als gevolg van problemen bij het inmiddels verkochte Duitse dochterbedrijf.

Vier jaar geleden koerste het aandeel Beter Bed nog op ruim 22 euro. Het zojuist verkochte aandelenpakket van de familie Blokker was destijds dus bijna 25 miljoen euro waard.

Familiebelangen

De familie Blokker was tot april vorig jaar eigenaar van winkelgigant Blokker Holding, met winkelketens als Blokker, Leen Bakker, Intertoys en Big Bazar. Om haar risico te spreiden, investeerde de familie echter ook buiten het familiebedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mysterieuze aandelendeal van de familie Blokker

Via investeringsmaatschappij Breedinvest / HB Capital stak de familie onder meer geld in vastgoed, obligaties en aandelen van beursgenoteerde en niet-genoteerde bedrijven.

Ingestapt in Beter Bed

Wanneer de familie Blokker bij Beter Bed instapte, is niet precies bekend. Het openbare register van beurswaakhond AFM gaat namelijk niet verder terug dan 2006. Dat jaar wordt Breedinvest in elk geval al genoemd als grootaandeelhouder, met een belang van bijna 13 procent.

Maar eerder, bijvoorbeeld in 2002, werd de familie Blokker ook al genoemd als aandeelhouder in Beter Bed.

Gezien die langdurige betrokkenheid bij het beddenbedrijf, gold de familie Blokker dus zeker als loyale aandeelhouder. Andere grootaandeelhouders zijn de familie Zeeman van de gelijknamige textielketen en het investeringsfonds Teslin, dat wordt beheerd door de familie Van Beuningen.

Commotie

De afgelopen zes jaar bouwde de familie Blokker haar belang wel in stappen af. Eind 2014 ontstond commotie toen Breedinvest haar belang leek te verhogen tot 22 procent. Dat leidde tot speculaties dat de familie Beter Bed volledig wilde overnemen, waardoor de koers omhoog schoot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie Blokker verwikkeld in pikante vastgoedruzie

Nadat echter sprake bleek van een onjuiste melding, moest de beurswaakhond de handel in het aandeel stilleggen. In werkelijkheid bleek de familie Blokker het belang juist te hebben verlaagd, tot 9 procent. Het aandeel noteerde destijds zo'n 16 euro.

Beleggingsdrama

De familie Blokker bleef het resterende belang van 9 procent dus bijna vijf jaar aanhouden. Eind vorig jaar werd het verder teruggebracht, tot 4,7 procent. Toen was de koers van Beter Bed echter al ingeklapt. Daardoor bracht die aandelenverkoop slechts zo'n 2 miljoen in het laatje.

Had de familie Blokker het volledige pakket van 9 procent in de herfst van 2016 verkocht, had ze bijna 44 miljoen euro in haar zak kunnen steken. De daadwerkelijke tweetrapsverkoop bracht uiteindelijk samen niet meer dan 5,2 miljoen euro op.

Geen verrassing

Beter Bed, dat vorig jaar met 161 winkels een omzet van 186 miljoen euro boekte, laat weten dat het bedrijf niet voor de uitverkoop door Breedinvest op de hoogte was gesteld. "Toch kwam het niet als verrassing, omdat de familie Blokker de laatste tijd andere beslissingen maakt met haar investeringen", aldus woordvoerster Uneke Dekkers.

Het beursgenoteerde bedrijf maakt zich er geen zorgen over dat het met de familie Blokker een zeer loyale aandeelhouder kwijt is. "Beter Bed heeft inmiddels contact gehad met de nieuwe eigenaar van die aandelen. Het pakket is in handen gekomen van een andere partij, waarbij het bedrijf zich ook zeer senang voelt." 

Welke partij de aandelen van de familie Blokker overnam, wil Beter Bed niet zeggen. Breedinvest / HB Capital belde vanochtend niet terug na herhaalde verzoeken tot commentaar op de aandelenverkoop.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van