Belastingparadijzen

'Chelsea-eigenaar Abramovich deed verdachte betalingen via ING'

22 september 2020 14:48 Aangepast: 22 september 2020 16:18
De Russische miljardair Roman Abramovich. Beeld © Getty

De Russische miljardair Roman Abramovich maakte gebruik van bankrekeningen bij ING om forse bedragen tussen offshorebedrijven rond de pompen. Die betalingen wekten argwaan van Deutsche Bank.

Dat schrijven Trouw en het Financieele Dagblad (FD) op basis van geheime documenten uit de VS.

Abramovich, bekend als de man die veel geld stak in de Londense voetbalclub Chelsea, zou honderden miljoen hebben rondgepompt tussen zijn bedrijven op de belastingparadijzen Cyprus en de Britse Maagdeneilanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING weer in verlegenheid gebracht door dubieuze geldstromen

Heen en weer pompen

Deutsche Bank, dat een deel van de dollartransacties voor ING afhandelt, had in 2016 en 2017 onder meer kritische vragen bij een afschrijving van vele tientallen miljoenen van de rekening van een bedrijf van Abramovich in Nederland, naar de rekening van een ander bedrijf van hem, op dezelfde dag, ook bij ING.

Alles bij elkaar zou het om meer dan 1 miljard dollar gaan, die tussen bedrijven van Abramovich in verschillende landen heen en weer ging.

'Rode vlag'

Abramovich woont niet in Nederland en heeft er voor zover bekend geen bezittingen of bedrijven. De vraag is dan ook waarom hij toch betalingen deed via een rekening bij een Nederlandse bank, aldus het FD.

"Dat is anno 2020 op zich al een rode vlag en reden voor ING om opheldering te vragen", zegt directeur Jan van Koningsveld van het Offshore Kenniscentrum in de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING schikt zaak over witwaspraktijken en betaalt 775 miljoen euro

Beurstik voor ING

Nadat gisteren bekend werd dat ING opnieuw in verlegenheid was gebracht door dubieuze geldstromen, kelderde de beurskoers met 9,3 procent. Vandaag volgt op een hogere beurs een licht herstel: de koers van ING staat om 14.45 uur zo'n 0,5 procent hoger, terwijl de AEX-index 1,2 procent wint.

Vaak laten beursgenoteerde bedrijven die een forse afstraffing hebben gehad de volgende dag weer een flink herstel zien, maar ING maakt dus maar een klein deel van de koersval van gisteren goed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van